Ιράκ: Ολόκληρη η επαρχία Νινευή και η Μοσούλη στα χέρια των ανταρτών

Χάνουν τον έλεγχο οι ιρακινές αρχές
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 13:16
UPD:14:38
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Για πρώτη φορά οι αντάρτες θέτουν υπό τον έλεγχό τους μία ολόκληρη επαρχία του Ιράκ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Όλη η επαρχία της Νινευή, στο βόρειο Ιράκ, με πρωτεύουσα τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έχει περάσει στον έλεγχο των ανταρτών.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Ουσάμα Αλ Νουτζαϊφι, ο οποίος προσέθεσε ότι οι αντάρτες κατευθύνονται προς την επαρχία Σαλαχεντίν.  

Για πρώτη φορά οι αντάρτες θέτουν υπό τον έλεγχό τους μία ολόκληρη επαρχία του Ιράκ.

Ο σιίτης πρωθυπουργός της χώρας Νούρι Αλ Μαλίκι ζήτησε από το κοινοβούλιο την κήρυξη πανεθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Στα χέρια των ανταρτών η Μοσούλη

Εκατοντάδες ένοπλοι πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας νέα έφοδο εναντίον της Μοσούλης, η οποία απέχει περί τα 350 χλμ. από τη Βαγδάτη και κατάφεραν, ύστερα από μάχες με τον στρατό και την αστυνομία, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα του κυβερνήτη, των φυλακών και των τηλεοπτικών σταθμών, πριν από την πλήρη πτώση της πόλης, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τα οχήματά τους, ενώ αστυνομικά τμήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Η πόλη της Μοσούλης διαφεύγει στο εξής του ελέγχου του κράτους και είναι στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

Έφοδοι είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα εναντίον της πόλης της Μοσούλης, όπου τις τελευταίες ημέρες μαίνονταν αιματηρές μάχες.

Είναι η δεύτερη πόλη της χώρας που πέφτει εξ ολοκλήρου στα χέρια των ανταρτών, μετά την πόλη της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης τον Ιανουάριο. Οι αντάρτες έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους μέρος της πόλης Ραμάντι, γειτονικής της Φαλούτζα.

Απήχθησαν Τούρκοι οδηγοί;

Στην Κωνσταντινούπολη, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η χώρα του ερευνά αναφορές που κάνουν λόγο για απαγωγή από τους αντάρτες στη Μοσούλη 28 Τούρκων οδηγών φορτηγών που μετέφεραν ντίζελ στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι οδηγοί κρατούνται όμηροι μετά την απαγωγή τους που σημειώθηκε όταν αυτοί κατευθύνονταν στη Μοσούλη μεταφέροντας ντίζελ από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) της νότιας Τουρκίας σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια ιρακινή πόλη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή