Ισπανία: Πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο ο νόμος για τη διαδοχή στο θρόνο

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 17:51
UPD:18:37
REUTERS/SERGIO PEREZ

Τον βασιλιά Χουάν Κάρλος (αριστερά) θα διαδεχτεί στο θρόνο ο γιος του Φελίπε (δεξιά).

A- A A+

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή του, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το νομοσχέδιο με το οποίο θα αρχίσει η διαδικασία για να τον διαδεχτεί στο θρόνο ο γιος του Φελίπε.

Η παραίτηση του βασιλιά θα ισχύει από τη στιγμή που ο νόμος αυτός θα ψηφιστεί, εντός των επόμενων εβδομάδων, από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, όπου έχουν την πλειοψηφία οι φιλομοναρχικοί. Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της «την παραίτηση της Αυτού Μεγαλειότητος, του βασιλιά Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων».

Συνοδεύεται δε από διακήρυξη στήριξης της μοναρχίας και του βασιλιά, υπενθυμίζοντας ότι «χωρίς την ώθηση» που έδωσε εκείνος η μετάβαση στη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του Φράνκο «πολύ απλά δεν θα ήταν δυνατή».

EURONEWS

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος, αποδυναμωμένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και τα σκάνδαλα που πλήττουν τα ανάκτορα, ανακοίνωσε την Δευτέρα, αιφνιδιαστικά, την απόφασή του να παραιτηθεί από τον θρόνο. Ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο που τον όρισε διάδοχό του και ενσάρκωσε τη μετάβαση στη δημοκρατία, μετά από 40 χρόνια εμφυλίου πολέμου και δικτατορίας στη χώρα.

EURONEWS

Ωστόσο, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία, έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το μέλλον της μοναρχίας. Το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν τη Μαδρίτη ζητώντας την οργάνωση δημοψηφίσματος για την κατάργηση της βασιλείας και την ανακήρυξη αβασίλευτης δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή