Ραντάρ για προστασία πλοίων από πειρατές

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 14:01
UPD:14:02
TWITTER/@WatchStander1
A- A A+

Η πειρατεία θεωρείτο κάποτε αναχρονιστικό σαν φαινόμενο, ωστόσο έχει μερικά χρόνια που επανήλθε στην επικαιρότητα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της δραστηριότητας πειρατών στα νερά της Σομαλίας – και στα ανοικτά των αφρικανικών ακτών γενικότερα.

Καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να έχει καθιερωθεί πλέον ως δεδομένα το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τις ναυτιλιακές εταιρείες, έρευνες είναι σε εξέλιξη με σκοπό την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις σύγχρονων πειρατών, που χρησιμοποιούν μικρά ταχύπλοα σκάφη για να προσεγγίζουν τους στόχους τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σύστημα WatchStander, το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ τοποθετημένα και στις δύο πλευρές του πλοίου για να εντοπίζει μικρά αντικείμενα που φαίνονται να κινούνται προς αναχαίτιση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα συναγερμό και ενεργοποιεί αντίμετρα σε περίπτωση που εντοπιστεί απειλή. Το WatchStander στοχεύει στην επίλυση του βασικότερου προβλήματος όσον αφορά στη σύγχρονη πειρατεία: τον έγκαιρο εντοπισμό των πειρατών, τα σκάφη των οποίων είναι δύσκολα στον εντοπισμό από τα συμβατικά συστήματα (τα οποία είναι άλλωστε σχεδιασμένα για τον εντοπισμό μεγάλων αντικειμένων και το φιλτράρισμα των κυμάτων).

Εάν το σύστημα «δει» ένα σκάφος που κινείται προς αναχαίτιση, στοχεύει αυτόματα την απειλή  με ένα αντίμετρο, όπως ένα πολύ ισχυρό στροβοσκοπικό φως, σχεδιασμένο για να μπερδεύει τους παρείσακτους.

TWITTER/@WATCHSTANDER1

Σε δοκιμή που έγινε νωρίτερα μέσα στο έτος, το WatchStander τοποθετήθηκε σε σκάφος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που περνούσε από τα Στενά του Χορμούζ, νότια του Ιράν. Το σύστημα εντόπισε έναν στολίσκο από ιρανικά αλιευτικά πολύ πριν τα αντιληφθεί κανείς άλλος. «Ήταν 12 ιρανικά μικρά σκάφη που πέρασαν από μπροστά μας. Δεν μπορούσες να τα δεις στην αρχή. Ετοιμαζόμασταν να δοκιμάσουμε το σύστημα όταν χτύπησε ξαφνικά ο συναγερμός. Το πλήρωμα μας είπε ότι ήταν λαθρέμποροι, τους βλέπεις συνέχεια στα Στενά» ανέφερε ο Ντέιβιντ Ρίγκσμπι, ιδρυτής της εταιρείας. 

Προτεινόμενα για εσάς