Πρόσβαση στο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων από τον επόμενο μήνα

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 15:33
UPD:15:36
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Ανασφάλιστος ο οποίος σήμερα έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ήδη από το νόμο του περασμένου Μαρτίου, και εφόσον παίρνει παραπεμπτικό από γιατρό της πρωτοβάθμιας ότι χρήζει άμεσης νοσηλείας, θα μπορεί να προσέρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο με το παραπεμπτικό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

A- A A+

Από τον επόμενο μήνα θα ισχύσει η απόφαση που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο σύστημα υγείας όλων των ανασφάλιστων, ενώ η σχετική ΚΥΑ θα υπογραφεί από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας το αργότερο έως αύριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, βασική αρχή της απόφασης για τους ανασφάλιστους είναι ότι δεν προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια.

«Ανασφάλιστος ο οποίος σήμερα έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ήδη από το νόμο του περασμένου Μαρτίου, και εφόσον παίρνει παραπεμπτικό από γιατρό της πρωτοβάθμιας ότι χρήζει άμεσης νοσηλείας, θα μπορεί να προσέρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο με το παραπεμπτικό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια τριμελής επιτροπή που θα δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και αντιστοίχως γιατρούς ειδικοτήτων, θα κρίνει τη σοβαρότητα της καταστάσεως. «Όλο αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να αποφύγουμε φαινόμενα καταχρήσεως που θα μπορούσαν να τινάξουν τον προϋπολογισμό μας στον αέρα» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Εφόσον έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία και είναι ιατρικώς βεβαιωμένο ότι κάποιος χρήζει νοσηλείας, «τα νοσοκομεία μας θα του παρέχουν νοσηλεία» διαβεβαίωσε.

Κόστος

Το κόστος, σύμφωνα με τον υπουργό θα καταγράφεται στα νοσοκομεία αλλά αυτά τα νοσήλια θα καλύπτονται από τον εθνικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και όχι τον κάθε ανασφάλιστο. 

«Θα τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ασφαλισμένος σε αυτή την περίπτωση. Μόνο αν έρθει κάποιος μόνος του και δεν τηρήσει τη διαδικασία, θα ισχύει το παλαιό καθεστώς» εξήγησε.

Μοναδικό κριτήριο για τον υπουργό «είναι να μη μείνει  ακάλυπτος  κανένας που κρίνεται ιατρικά ότι χρήζει πραγματικής νοσηλείας». «Το κράτος δεν μπορεί να ρισκάρει τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου ο οποίος φοβούμενος ότι θα επωμιστεί το κόστος, θα διστάσει να προχωρήσει σε μία ιατρική πράξη, την οποία οι γιατροί κρίνουν ως απαραίτητη για την υγεία του» πρόσθεσε.

Προϋπολογισμός
 

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων δεν θα παρουσιάσουν εκτόπισμα. «Τα νοσοκομεία θα εγγράφουν αυτό το κόστος και θα γνωρίζουν ακριβώς πόσο τους έχει κοστίσει η νοσηλεία των συγκεκριμένων προσώπων και για αυτά, εάν χρειαστεί, το κράτος θα δηλώνει την παρουσία του» ανέφερε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται πιθανόν και να μην χρειαστεί. Αλλά αν χρειαστεί, θα είμαστε εδώ. Το παρακολουθούμε ούτως ή άλλως σε μηνιαία βάση».

Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μας κίνηση και προς τον ΕΟΠΥΥ για τη κάλυψη και των φαρμάκων αυτών των ανθρώπων, «ώστε να επιτύχουμε την οριστική επίλυση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που την εποχή της κρίσης πήρε εκρηκτικές διαστάσεις».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή