Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου για την επέτειο της Άλωσης

Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 17:40
UPD:18:39

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

A- A A+

Συναυλία για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο «Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής» διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Πέμπτη 29 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής.

O διεθνώς αναγνωρισμένος Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε ένα πρόγραμμα, που απαρτίζεται από το πρώτο μέρος του γνωστού έργου του, «Ανα-Γέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη», καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από την μακρά εργογραφία του, πρόγραμμα που αφηγείται την πορεία από την Άλωση μέχρι το σήμερα και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα μουσικό ενθύμιο διαρκούς μνήμης.

Για τη συναυλία, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

EUROKINISSI

Για τη συναυλία, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Την παρουσία της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίσαμε ότι η σημερινή Ευρώπη ξεφεύγει από το όραμα και τις αρχές των πρώτων Ευρωπαϊστών. Μόνο με την αλληλεγγύη των λαών θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε στην κοινωνική ομαλότητα».

Για τη δε συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «το δεύτερο στίγμα της, η Αρχιεπισκοπή θέλει να αφήσει με ένα γεγονός υψηλής πολιτιστικής σημασίας, αναδεικνύοντας την Ορθοδοξία, που έχει εμβολιάσει την ελληνική παράδοση και ιστορία. Το βλέμμα μας στράφηκε στον κ. Μαρκόπουλο για να μας ανεβάσει πιο ψηλά, για να δείξουμε τους θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε ο δημιουργός να παρουσιάσει έργα του μια μέρα κομβική για την ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας» συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλά αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον κ. Ιερώνυμο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου».

Το γεγονός της μουσικής αφήγησης του συνθέτη για την Πόλη και για τις μνήμες του Ελληνισμού από την Ανατολή, ξεκινά το 1993, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης παρήγγειλε στον δημιουργό για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής το «Χορικό της Άλωσης».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (διάθεση προσκλήσεων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών). Συμμετέχουν: Γιώργος Χατζηχρόνογλου (Πρωτοψάλτης), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Αντώνιος Κουτρουπής (τενόρος), Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Σοφία Μάνου, Λάκης Χαλκιάς, Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών, Χορωδία ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα, Σύλβια Κουτρούλη, Μαριλίνα Τζελέπη, Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς