Ποτάμι: Στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών οι ευρωβουλευτές

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 15:33
UPD:17:12
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ως ανεξάρτητοι θα ενταχθούν οι δύο ευρωβουλευτές που εξέλεξε «Το Ποτάμι» όπως αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν αφενός η πεποίθηση ότι η συμμετοχή «στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου αυξάνει τις δυνατότητες δράσης» καθώς οι δεσμεύσεις των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών ότι «η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα και στο Νότο συνολικά, θα βρίσκονται στις άμεσες πολιτικές τους προτεραιότητες».

Ταύτιση επικρατεί και στην εκτίμηση, ότι «σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πραγματικό αντίβαρο στις συντηρητικές δυνάμεις, η «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο».

Όπως διευκρινίζεται δεν θα υπάρξει ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα και αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά και την επίσημη ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και την ανακήρυξη των ονομάτων των ευρωβουλευτών.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ και τον πρώην πρόεδρο των Πρασίνων Ντάνιελ κον Μπεντίτ, οι οποίοι και επικοινώνησαν μαζί του για να τον συγχαρούν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μηνύματα

Την απόφαση του Ποταμιού καλωσόρισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάννες Ζβόμποντα (Αυστρία) και η Γενική Γραμματέας Αννα Κολόμπο (Ιταλία).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ζβόμποντα απευθυνόμενος στον ενικό προς τον κ. Θεοδωράκη, «κατ'αρχάς  θα ήθελα να σε συγχαρώ προσωπικά εσένα και το κόμμα σου για τα εξαιρετικά αποτελέσματα, που σημειώσατε στις ευρωεκλογές. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να επιβεβαιώσω την αποδοχή των εκλεγμένων  ευρωβουλευτών σας στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Βεβαίως επειδή “Το Ποτάμι “ δεν είναι μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η ομάδα μας, με βάση τους κανόνες της σχετικής διαδικασίας, θα πρέπει να λάβει και τυπικά την σχετική απόφαση στην πρώτη της σύνοδο τον Ιούνιο. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην ομάδα μας και προσβλέπω με χαρά στη μελλοντική μας συνεργασία».

Απ' την πλευρά της η κ. Κολόμπο δηλώνει «πολύ ευτυχής με την απόφαση και σημειώνει στο μήνυμά της «ακόμα θυμάμαι την συνάντησή μας στο γραφείο του Προέδρου Ζβόμποντα και πραγματικά αισθάνομαι ότι μοιραζόμαστε αξίες και στόχους καθώς και την αποφασιστικότητα, που απαιτείται για να εκσυγχρονίσουμε και να δώσουμε ένα φρέσκο αέρα στις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Ανυπομονώ να συναντήσω τους ευρωβουλευτές σας στις Βρυξέλλες».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή