Αλ. Τσίπρας: Στις 25 Μαΐου κρίνεται η διετία της κυβέρνησης

«Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές»
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 21:07
UPD:22:13
fosphotos/Giannis Papanikos
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση πως οι εκλογές της Κυριακής είναι δημοψήφισμα.
A- A A+

Τη βεβαιότητα πως «την Κυριακή θα αναδυθεί από τις κάλπες μια ξεκάθαρη και αναμφισβήτητη λαϊκή εντολή στη συγκυβέρνηση της αναλγησίας και της υποκρισίας: «Δεν σας θέλει ο λαός, τα μνημόνια και μπρος» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα, από την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλη νίκη και πολιτικές εξελίξεις

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως θα είναι μια «απαίτηση τόσο μεγάλη, αποφασιστική, σαρωτική, ώστε να μη μπορεί κανείς να την αγνοήσει ... να μη μπορούν πια να κυβερνήσουν παραβιάζοντας το σύνταγμα, υπονομεύοντας τους θεσμούς, βιάζοντας την αλήθεια και εκβιάζοντας τους ίδιους τους βουλευτές τους».

«Δημοψήφισμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση πως οι εκλογές της Κυριακής είναι δημοψήφισμα, ενώ κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης, εξήγησε πως «οι ευρωεκλογές ίνονται δημοψήφισμα όταν στις Κάννες οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης οργανώνουν αποστασίες, αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό, μοιράζουν αργύρια εξουσίας, και τελικώς διορίζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, όταν ένα έθνος έχει να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και στην ανατροπή».

Γίνεται δημοψήφισμα, πρόσθεσε, για το ποια Ελλάδα θέλουμε: «Την Ελλάδα της Μέρκελ, ή την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, την Ελλάδα της κλεπτοκρατίας, ή την Ελλάδα της δημοκρατίας, την Ελλάδα των αυτουργών του χτες, ή την Ελλάδα των δημιουργών του αύριο, αλλά και δημοψήφισμα, αν θέλετε, για το ποια Ευρώπη θέλουμε: τη γερμανική Ευρώπη, ή την Ευρώπη των λαών». 

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, υποστήριξε πως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μας, για το οποίο είναι υπόλογοι και θα πληρώσουν την Κυριακή, είναι ότι δέχτηκαν και συνυπέγραψαν μαζί με τα μνημόνια την εξορία της Ελλάδας από την Ευρώπη».

Όπως ανέφερε, «διέσυραν και εξευτέλισαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, γιατί έκαναν τον αντιευρωπαϊκό ρατσισμό κατά των Ελλήνων, σημαία τους, γιατί έβγαλαν την Ελλάδα από την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια Ευρώπη, αλλά ζούγκλα στους εργασιακούς νόμους, γιατί το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ισχύει για την Ελλάδα σε μια σειρά ζωτικούς τομείς της κοινωνίας, γιατί το κοινωνικό κράτος, κατάκτηση των εργαζομένων της Ευρώπης, έχει αντικατασταθεί στη χώρα μας από το κράτος της κοινωνικής αγριότητας, γιατί οι μισθοί στην Ελλάδα μόνο ευρωπαϊκοί δεν είναι, γιατί οι δείκτες της δημοκρατίας, των ελευθεριών, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, κατατάσσουν την Ελλάδα στον τρίτο κόσμο και όχι στην Ευρώπη».

Η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσθεσε πως η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ «είναι απλή και αδιαμφισβήτητη: Να ξανακάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη».

«Την Κυριακή βάζουμε τέλος στην καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης ... και ξεκινάμε το δύσκολο έργο της επούλωσης των πληγών, της αποκατάστασης των αδικιών, όπως αυτή εις βάρος των ανθρώπων που επένδυσαν το εφάπαξ, ή τις οικονομίες τους σε ομόλογα, για να έρθει να τα κουρέψει ο κ. Βενιζέλος» συμπλήρωσε.

«Διακαναλική κοροϊδία»

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, χαρακτήρισε διακαναλική κοροϊδία την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά για το αναπτυξιακό σχέδιο.

«Ο άνθρωπος που έφερε τόση δυστυχία, φτώχια, λουκέτα στα μαγαζιά και χιλιάδες θέσεις ανεργίας. Ήρθε δυο μέρες πριν τις εκλογές να ξαναπεί ψέματα. Μόνο που όλοι πια ξέρουν ότι το μόνο σχέδιο που έχει ο πρωθυπουργός είναι το μνημόνιο. Διότι μια του ψεύτη δυο του ψεύτη τρεις και η κακή του μέρα» είπε.

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά πως τον Ιούνιο του 2012, λίγες μέρες πριν τις εκλογές είπε ότι θα διαπραγματευτεί, ενώ είχε ήδη στο συρτάρι του τη συμφωνία με την υπογραφή του για συνέχεια των μνημονίων.

«Όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε, αλλά συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό ... με συνεργό του τον Βενιζέλο, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους Έλληνες βελτίωση των όρων του μνημονίου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δυο ψευτιές και δυο ψεύτες, που τώρα μας πλασάρουν ως αλήθεια, το success story του μνημονίου και ζητούν την ψήφο σας με νέες υποσχέσεις. Ποτέ οι υποσχέσεις στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο ταυτισμένες με την απάτη, όσο με τους δύο αυτουργούς της σημερινής πολιτικής κατάπτωσης». 

«Κρίνεται η διετία της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στις 25 του Μάη «δεν κρίνεται μόνο η διετία της συγκυβέρνησης και Σαμαρά, αλλά και ο βίος, η πολιτεία, η πολιτική του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή τραγωδία» και επανέλαβε πως «τα διλήμματα στην κάλπη είναι σαφή, όσο κι αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά τα παπαγαλάκια της διαπλοκής: Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τη βαρβαρότητα ή με την ανατροπή της; Με τη δημοκρατία ή με τις Κάννες; Με το χτες ή με το αύριο;».

Όπως είπε, η απάντηση στα διλήμματα αυτά είναι μια: Με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολίτες «στο δημοψήφισμα της Κυριακής ό,τι κι αν ψήφιζαν μέχρι τώρα, να ψηφίσουν δημοκρατία, αλλαγή, ανατροπή, αξιοπρέπεια, ρίχνοντας στη κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».  

«Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όσο πιο μεγάλη, πιο καθαρή, πιο σαρωτική είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο βέβαιο θα είναι το τέλος της συγκυβέρνησης, των μνημονίων, της υποταγής, της αναξιοπρέπειας». 

Και σε τηλεοπτική συνέντευξη

Ο κ. Τσίπρας σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο Σκάι, η οποία μεταδιδόταν παράλληλα με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής έχει μεγάλη διαφορά, από τέσσερις μονάδες και πάνω, όπως είπε, τότε  δρομολογούνται πολιτικές  εξελίξεις από μόνες τους.

Για τη Χρυσή Αυγή

Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «έχουμε ανοιχτό ιδεολογικό μέτωπο απέναντι στους νεοναζί και πρέπει να εξαλείφει».

«Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Η πάλη μας με τα μέλη της ΧΑ δεν μπορεί να γίνει μια μετωπική σύγκρουση με τους ψηφοφόρους της ΧΑ. Προφανώς έχουν ευθύνη αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη να τους πάρουμε με το μέρος μας και να μην πιστεύουν στα επικοινωνιακά παιχνίδια ότι δήθεν είναι αντισυστημική η Χ.Α» είπε .

Ακόμη αναφέρθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι οι εμπνευστές της θεωρίας των δυο άκρων της πιο ακραίας λογικής που ήθελε να εξισώσει ένα φασιστικό κόμμα με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλει να επαναφέρουμε τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

«Αυτοί που γεννούν τα φαινόμενα της Χ.Α. είναι αυτοί που επιβάλλουν τα μέτρα λιτότητας. Ο κ. Σαμαράς νομιμοποιεί την ατζέντα της Χ.Α.» είπε.

Συσπείρωση και άλλων δυνάμεων

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και συσπειρώσει κι άλλες δυνάμεις θα διεκδικήσει και τη συμβολή κι άλλων κομμάτων και άλλων προσώπων.

«Το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα δεν έχουν θέση. Υπάρχουν όμως πρόσωπα που ασφυκτιούν αυτή τη στιγμή μέσα σε αυτά τα κόμματα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν τη χώρα που καταρρέει. Δεν μπορώ να ξέρω αν δεν θα ξεπηδήσουν μέσα από αυτές τις δυνάμεις πρόσωπα».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή