Μπαράζ συλλήψεων χάκερ σε όλο τον κόσμο

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 10:42
UPD:10:51
EPA/JUSTIN LANE

Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη για τις κατηγορίες κατά υπόπτων χάκερ που συνδέονται με την υπόθεση των λογισμικών Blackshades.

A- A A+

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο μίας επιχείρησης της οποίας ηγείται το FBI, με στόχο ένα «remote administration tool», υπό το όνομα Blackshades.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian και του Time, επιδρομές της αστυνομίας έλαβαν χώρα σε πάνω από 12 χώρες (17, όπως αναφέρει το CNN), σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Β. Αμερική. 17 εκ των συλληφθέντων βρίσκονταν στη Βρετανία. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές οι κατηγορίες, ωστόσο δημοσιοποίηση κάποιων εκ των λεπτομερειών της υπόθεσης αναφέρεται σύντομα

Το Blackshades (RAT-  remote administration tool - ή «πίσω πόρτα»), καθώς και άλλα παρόμοια λογισμικά, δίνει τη δυνατότητα σε χάκερ να αποκτήσουν την έλεγχο τον υπολογιστών- στόχων, ενεργοποιώντας webcams, κλέβοντας κωδικούς και προσωπικά δεδομένα και εξαπολύοντας επιθέσεις σε άλλους υπολογιστές. Το λογισμικό δεν είναι παράνομο και μπορεί να αγοραστεί αντί 40 δολαρίων, ωστόσο η εγκατάστασή του σε έναν «στόχο» χωρίς την άδεια του κατόχου του είναι.

ΤΟ 2012 μία επιχείρηση του FBI είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 20 ατόμων που είχαν κάποιου είδους εμπλοκή με το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του Μάικλ Χογκ (xVisceral), θεωρούμενου ως κύριου δημιουργού του.

EURONEWS

Οι συλλήψεις προκάλεσαν αίσθηση στην κοινότητα των χάκερ, καθώς σε πολλά φόρουμ στα οποία «συχνάζουν» κυβερνοεγκληματίες, πωλώντας και αγοράζοντας σχετικά λογισμικά και παρέχοντας ο ένας στον άλλον βοήθεια σχετικά με διάφορα θέματα, δημοσιοποιήθηκαν προειδοποιήσεις σχετικά με αστυνομικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι συλληφθέντες ξεπερνούν τους 100, ενώ το CNN κάνει λόγο για πάνω από 90 συλλήψεις σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ των συλληφθέντων, κατά το CNN, βρίσκεται και ένας σουηδός χάκερ ο οποίος συνελήφθη στον Μόλδοβα ως ένας εκ των δημιουργών του λογισμικού.

Τα «θύματα» του Blackshades (υπολογιστές που έχουν «καταληφθεί» μέσω του εν λόγω εργαλείου) θεωρείται ότι ανέρχονται στις 700.000.

Προτεινόμενα για εσάς