Ευ. Βενιζέλος: Ο καθένας να ψηφίσει εν γνώσει των συνεπειών

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 14:12
UPD:14:25
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

«Ο καθένας πρέπει να ψηφίσει εν γνώσει των ευθυνών και των συνεπειών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ έκανε σαφές πως «χωρίς τους 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει εθνική προοπτική».

Στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στη Λάρισα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι όσοι τον κατηγορούν ότι το δίλημμα που θέτει είναι εκβιαστικό, είναι οι ίδιοι έτοιμοι να το θέσουν εκ των υστέρων και να πουν ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει το ζήτημα από τώρα, μιλάει καθαρά, είπε, και γι’ αυτόν το λόγο δεν πρέπει να υπάρξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει την εντύπωση ότι κλονίζεται η κυβέρνηση και οι βουλευτές να λένε ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν νομοσχέδια.

Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι αν θα έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το διακύβευμα είναι η σταθερότητα, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι συστατικό της κυβέρνησης και πυλώνας της σταθερότητας, επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να σέρνεται η κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση. Η έχουμε μια κυβέρνηση που έχει την κατανόηση, την ανοχή της κοινωνίας ή όχι. Το να έρθει πρώτη η Ν.Δ. και δεν πάει να χαθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι για να βοηθάει, αυτό πρέπει να ξεχαστεί. Εάν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε τίποτε».

Αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα - Δευτερεύον το ζήτημα ηγεσίας

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να έρθει κανένα κακό αποτέλεσμα. Οι πολίτες καταλαβαίνουν τι λέμε, είναι ευαίσθητοι και η καρδιά τους ανήκει στην παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Θα έχουμε αισιόδοξο και ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, τρομάζουν με την ιδέα ότι μπορεί να διαταραχθεί η σταθερότητα».

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, είπε ότι αυτό είναι «δευτερεύον» θέμα. «Εδώ υπάρχει θέμα εθνικής προοπτικής. Τι νομίζετε ότι είναι οι ηγεσίες των κομμάτων; Καλλιστεία;», σημείωσε.

«Χρήσιμος για τη σταθερότητα» ο Γ. Παπανδρέου

Σε ερώτηση για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εγώ τον σέβομαι και τον τιμώ ως πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το κρισιμότερο είναι ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χρήσιμος για τη σταθερότητα. Κι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιστορικά, να πετύχουμε, να πετύχει αυτή η κυβέρνηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το σύνδρομο του 1989»

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι διακατέχεται από το «σύνδρομο ου 1989». «Χυδαιολογεί, μας απειλεί με εισαγγελικές διώξεις, με ειδικά δικαστήρια, «θα σας βάλω φυλακή». Έχει το σύνδρομο του 1989. Είναι το ίδιο επιτελείο. 'Ιδιες φιγούρες, ίδια ονόματα. Αυτά ξέρουν. Τα έκαναν στον Ανδρέα Παπανδρέου και τη δημοκρατική παράταξη. Τώρα βάζουν και τη Ν.Δ.», παρατήρησε.

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι η ίδια που είχε και όταν ήταν στο 4%, με τις ίδιες αντιθέσεις και υπογράμμισε ενδεικτικά πως ο κ. Τσίπρας έχει τις ίδιες αντιθέσεις που είχε με τον κ. Λαφαζάνη. Για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν είναι αριστεροί, είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί, είδαν σαν «όχημα ευκαιρίας» τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τους θέλει και πάλι κοντά του.

Για τους αντιμνημονιακούς είπε ότι «προσεύχονται τρεις φορές την ημέρα μη τυχόν και βγούμε από το Μνημόνιο και την κρίση», ενώ για το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη επισήμανε ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ιδεολογικά και πολιτικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή