Γ. Βούρος: «Έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα στο ΚΘΒΕ»

Συνέντευξη Τύπου - απολογισμός, στο Βασιλικό Θέατρο
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 18:41
UPD:18:42

Όπως ανέλυσε ο κ. Βούρος, το σύνολο χρεών μαζί με μισθοδοσία και δόσεις ΙΚΑ ανέρχονται σήμερα σε 3.868.000 ευρώ.

A- A A+

«Είναι άδικο να υπάρξει ένα σύννεφο δυσαρέσκειας και μιζέριας όταν η φετινή χρονιά έχει στεφθεί με επιτυχία, όταν έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος» τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Βούρος, προσθέτοντας:  «το γεγονός της σύλληψής μου μας υποχρέωσε να μπούμε σε μια διαδικασία, να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση».

«Η χρονιά που τελειώνει μας βρίσκει ικανοποιημένους. Αλλά εκεί που νομίζαμε ότι μπαίνουμε σε μία ρότα ήρθε εκείνο το ‘‘συνελήφθη ημεδαπός’’ τη Δευτέρα 28 Απριλίου, αναπάντεχα και αναίτια» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Μένη Λυσαρίδου.

«Το ΚΘΒΕ είναι πάρα πολύ εντάξει στις υποχρεώσεις του αλλά από κάποια επιπόλαιη και άστοχη ενέργεια και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύρθηκε στα δικαστήρια. Ως διοίκηση έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπερασπιστούμε το ιστορικό όνομα και το ρόλο του ΚΘΒΕ αλλά και τον πολύ κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποί του την φετινή περίοδο. Δε θα επιτρέψουμε, συνεπώς, σε επιπόλαιες ενέργειες να βάζουν σε δοκιμασία το κύρος του» είπε.

Γνωστοποίησε ότι την προηγούμενη Παρασκευή, 2 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έλαβε αποφάσεις και απεστάλησαν επιστολές προκειμένου να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός για όσα συνέβησαν και να ζητηθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να μη συμβούν ξανά στο μέλλον καθώς και  να ζητηθεί από την διοικητή του ΙΚΑ η διερεύνηση του ζητήματος, η απόδοση ευθυνών και η δημόσια αποκατάσταση του ονόματος του ΚΘΒΕ.

Απολογισμός οικονομικών στοιχείων

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής ο οποίος προχώρησε σε έναν άτυπο απολογισμό οικονομικών στοιχείων, λέγοντας: «Δεν επαιτούμε. Απλώς επιζητούμε αυτό που χρωστάει η πολιτεία στο ΚΘΒΕ». Αναφέρθηκε στην αύξηση της τάξεως του 39% σε θεατές και περίπου 34% σε έσοδα από τα εισιτήρια, την ώρα που η επιχορήγηση έχει μειωθεί στα 5.800.000 ευρώ ετησίως έναντι των 6.700.000 πέρσι και 9.000.000 ευρώ πριν 3 χρόνια. 

Σχετικά με τα χρέη που παρελήφθησαν όταν ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιούνιο 2013, ανέφερε τα εξής:

«ΙΚΑ - 1.250.000 ευρώ (υπό ρύθμιση)

ΔΕΗ - 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 120.000 ευρώ)

Ενοίκια στην ΕΜΣ - 250.000 ευρώ (μειώθηκε άμεσα στις 70.000 ευρώ και από την ημέρα που παραλάβαμε πληρώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κανονικά)

Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φύλαξη, συντήρηση κτιρίων, καθαριότητα κλπ - 1.180.000 ευρώ

Προμηθευτές, υφάσματα, ξυλεία και υλικά γενικά - 130.000 ευρώ

Μονή Λαζαριστών - 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 150.000 ευρώ)

Εκκρεμότητες συμβολαίων - 600.000 ευρώ

Όπερα Θεσσαλονίκης - 850.000 ευρώ (μειώθηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ)»

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου.

Οι απαιτήσεις του ΚΘΒΕ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, συνέχισε λέγοντας: «Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις του ΚΘΒΕ έχουν ως εξής:

Όπερα Θεσσαλονίκης - 850.000 ευρώ που επωμίσθηκε το ΚΘΒΕ

Επιστροφή ΦΠΑ - 871.000 ευρώ

Συνεργασίες του ΚΘΒΕ με διάφορες επιχειρήσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς - 363.000 ευρώ (με δικές μας ενέργειες διεκδικούμε 150.000 ευρώ τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί επειδή δεν είχαν διεκδικηθεί)

Ακροπόλ Α.Ε. - 300.000 ευρώ

Δήμος Θεσσαλονίκης (παλιά χρέη) που αφορούν στην οργάνωση των «Δημητρίων» - 750.000 ευρώ»

Όπως ανέλυσε ο κ. Βούρος, το σύνολο χρεών μαζί με μισθοδοσία και δόσεις ΙΚΑ ανέρχονται σήμερα σε 3.868.000 ευρώ. «Το σύνολο των απαιτητών ποσών  είναι τέτοιο που σχεδόν ισοφαρίζει αυτό που εμείς χρωστάμε. Αν λοιπόν η Πολιτεία σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας και σκύψει με προσοχή το κεφάλι της πάνω στις απαιτήσεις του ΚΘΒΕ, τότε το ΚΘΒΕ θα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετήσει τον προγραμματισμό του, να εξυπηρετήσει τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και βεβαίως τις προσδοκίες του κοινού της Θεσσαλονίκης, της χώρας και γιατί όχι και μιας διεθνούς παρουσίας αφού αυτός είναι και ο στόχος του νυν διοικητικού συμβουλίου» κατέληξε ο κ. Βούρος.

Τέλος, παρέμβαση έκανε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, επισημαίνοντας: «Με αφορμή την άδικη σύλληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ θα ήθελα να ζητήσω: Όταν το κράτος δεν πληρώνει το κράτος, παρακαλώ πολύ να μην συλλαμβάνουν τους πολίτες».

Διευκρινιστική δήλωση από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ

Σε συνέχεια της σημερινής συνέντευξης τύπου του ΚΘΒΕ, από την Ακροπόλ Α.Ε. διευκρινίζεται ότι το υπόλοιπο των περίπου 300.000 ευρώ που φαίνεται λογιστικά ως απαιτητό από το ΚΘΒΕ, δεν είναι πραγματικό, μιας που σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αμοιβές και ποσά που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί, καθώς και το ποσό της κλοπής (άνω των 80.000 ευρώ) από τα χέρια του ταμία του ΚΘΒΕ.

Με πρόταση της Ακροπόλ Α.Ε., την οποία υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, συστάθηκε επιτροπή από τους: Μιχάλη Χώρη - οικονομικό διευθυντή ΚΘΒΕ, Βασίλη Συριόπουλο - οικονομικό διευθυντή Ακροπόλ Α.Ε, και τους δυο διευθυντές, Γιάννη Βούρο και Θεοφάνη Κιρκινέζο, με σκοπό μέχρι την 30η Μαΐου η λογιστική αποτύπωση να συμφωνεί με την πραγματική εικόνα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή