Επιμένει να μην αρνείται το Ολοκαύτωμα ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 00:31
UPD:00:37
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προκάλεσε κατακραυγή μεταξύ των σκληροπυρηνικών συντηρητικών του Ιράν, όταν χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα μια «τρομακτική τραγωδία» (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Αλώβητος βγήκε υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του στο κοινοβούλιο επειδή δεν αρνείται το Ολοκαύτωμα.

Επρόκειτο για την πιο πρόσφατη μάχη των μετριοπαθών οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς του Ιράν, που αντιδρούν στα ανοίγματα του προέδρου Χασάν Ροχανί στη Δύση.

Ο Ζαρίφ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν, προκάλεσε κατακραυγή μεταξύ των σκληροπυρηνικών συντηρητικών του Ιράν, όταν χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα μια «τρομακτική τραγωδία» σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα φέτος σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός έχει δεχθεί προειδοποιήσεις αρκετές φορές και είχε και κληθεί στο κοινοβούλιο να λογοδοτήσει για την μαλακή γραμμή που ακολουθεί απέναντι στους παραδοσιακούς εχθρούς, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Στη χθεσινή διαδικασία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική ραδιοφωνία, 75 σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί από το 290μελές κοινοβούλιο του υπέβαλαν ερωτήσεις για μια σειρά από θέματα, στα οποία περιλαμβανόταν η στάση του απέναντι στο Ισραήλ και στο «ψέμα του Ολοκαυτώματος».

Σε μια νίκη των μετριοπαθών, οι οποίοι προσπαθούν να αποβληθεί η αντισημιτική εικόνα που είχε καλλιεργήσει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, το κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του Ζαρίφ.

Υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι το Ιράν αρνείται το Ολοκαύτωμα, ότι επιδιώκουμε την δημιουργία μιας πυρηνικής βόμβας για να δημιουργήσουμε άλλο ένα Ολοκαύτωμα. Όσο είμαι εγώ υπουργός Εξωτερικών δεν θα επιτρέψω την εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος για να καταστρέψουν την εθνική μας εικόνα και αξιοπρέπεια» είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή