Στροφή στην οικονομία για την Κυβέρνηση

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 11:51
UPD:16:07
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

Στην οικονομία αναμένεται να επικεντρωθεί το προσεχές διάστημα η προεκλογική αντιπαράθεση καθώς και στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι η εμπλοκή ενός εθνικού ζητήματος όπως αυτό της μειονότητας μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρει.

Η θέση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν στο eurogroup της 5ης Μαΐου, οι δανειστές της χώρας θα δώσουν την εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διεργασίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους κάτι που αποτελεί πάγια θέση και διακαή πόθο της ελληνικής πλευράς.

Στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση περί των οικονομικών και απαντώντας σε όσους υποβαθμίζουν μια τέτοια κίνηση σημειώνει ότι «όποιος θεωρεί πως 5 με 6 δισ. κατ’ έτος λιγότερα ως όφελος για την ελληνική οικονομία είναι λίγα, είναι το λιγότερο άσχετος».

Παράλληλα, όπλο στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν και οι θέσεις του τελευταίου στην εκλογική του διακήρυξη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Στο Μαξίμου επεξεργάζονται λέξη προς λέξη την εκλογική διακήρυξη και είναι βέβαιο ότι θέσεις όπως «καμιά θυσία για το ευρώ» και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας», θα αποτελέσουν όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, με δεδομένο και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, όπως το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «Σταθερότητα ή Περιπέτειες» που μπορεί κάλλιστα, λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, να έχει και άλλες  αναγνώσεις όπως «Ευρώπη ή Αντιευρωπαϊσμός» και «Ευρώ ή Δραχμή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται επί λέξει: «Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ευρώ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα».

Είναι βέβαιο καταλήγουν στην Κυβέρνηση ότι κατά την πάγια τακτική του ο Αλέξης Τσίπρας έως τις εκλογές θα σπεύσει να «στρογγυλέψει» αυτές τις θέσεις και αυτή ακριβώς τη διγλωσσία θα «εκμεταλλευτούν» οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού στην προσπάθειά τους να καταδείξουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, τον «επικίνδυνο για τον τόπο τρόπο που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κομισιόν

Την ίδια ώρα η Κομισιόν με τη χθεσινή της έκθεση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος κατέγραψε τις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Ευκαιρίες και κίνδυνοι που, όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος, είναι συνδεδεμένοι θέλοντας και μη με την πορεία της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος οι θετικές αναφορές για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα οποία οδήγησαν στο πρωτογενές πλεόνασμα και την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ είναι το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης.

Η ανάγκη να συνεχιστούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις «είναι το αναγκαίο κακό», ενώ η διαφαινόμενη πρόθεση των ετέρων και δανειστών της χώρας, μένει να δούμε αν αυτό ευσταθεί, να συνδέσουν μια ενδεχόμενη απομείωση του χρέους με νέα μέτρα «είναι ο κίνδυνος και εκεί η κυβέρνηση είναι κάθετη: η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή