Γ. Βρούτσης: Σε φάση αποκλιμάκωσης η ανεργία

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 12:22
UPD:12:23
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο κ. Βρούτσης απέδωσε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας.

A- A A+

«Η ανεργία, μετά από περίπου πέντε χρόνια, και μετά τη σταθεροποίηση που επέδειξε εντός του 2013, δείχνει πλέον να εισέρχεται σε φάση αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας. 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα. Είπε ακόμη ότι και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον μήνα Απρίλιο.

Τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας» έχουν μειωθεί από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% εφέτος.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και για τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας. Ειδικότερα, τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας» έχουν μειωθεί από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% εφέτος.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους και στην επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες.

Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης απέδωσε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι εάν είχαν γίνει εγκαίρως και οργανωμένα, ο αντίκτυπος της κρίσης θα ήταν ηπιότερος, οι επιπτώσεις περισσότερο διαχειρίσιμες και η ανεργία αρκετά μικρότερη.

«Πρόκειται για αυτονόητες αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην άρση των εμποδίων και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές αυτές σκόνταφταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια στη διστακτικότητα του πολιτικού συστήματος, στη δαιμονοποίηση της έννοιας της ευελιξίας από ένα φοβικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, στην έλλειψη ψυχραιμίας και ρεαλισμού στον δημόσιο διάλογο, αλλά και στις οργανωμένες αντιδράσεις ισχυρών συντεχνιακών ομάδων».

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας

Γ. Βρούτσης, υπουργός Εργασίας

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσω του συστήματος «Εργάνη» και τη θεσμοθέτηση νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει, όπως είπε, «τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν μόνοι τους όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».

Επεσήμανε ακόμη την αναδιοργάνωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με παράλληλη διατήρηση του 40ωρου στην προσαρμογή του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στα ευρωπαϊκά επίπεδα και την ενδυνάμωση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα μέτρα εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που ενίσχυσαν την εισπρακτική ικανότητα των ταμείων, όπως η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και στην παροχή των εφάπαξ.

Σημείωσε επίσης την κατάργηση των «κατ΄ευφημισμό», όπως τους χαρακτήρισε, «κοινωνικών πόρων» και τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν η εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή