«Ύποπτο» το 1/3 των εφαρμογών Android σε «τρίτα» app stores

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 11:27
UPD:11:27
REUTERS/MARK BLINCH

Η Opswat κατέβασε περίπου 12.000 αρχεία εφαρμογών από διάφορες πηγές, πέρα από το Google Play, και τα «φόρτωσε» στο σύστημα Metascan, που χαρακτήρισε το 32% ως ύποπτα.

A- A A+

Περίπου το 1/3 των εφαρμογών για Android που βρίσκονται σε «τρίτα» app stores (δηλαδή άλλα από το επίσημο, Google Play) περιέχουν κάποιο είδος κακόβουλου λογισμικού (malware), σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφαλείας Opswat.

Στη λίστα φαίνονται να κυριαρχούν «μαϊμού» εκδόσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως το Twitter και το Angry Birds, καθώς και πολλές «αστείες» εφαρμογές «μιας χρήσης».

Η εταιρεία κατέβασε περίπου 12.000 αρχεία εφαρμογών από διάφορες πηγές πέρα από το Google Play και τα «φόρτωσε» στο σύστημα Metascan, που χαρακτήρισε το 32% ως ύποπτα. Το Metascan λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από «libraries». Πολλά από τα αρχεία επισημάνθηκαν επειδή είχαν καταχωρηθεί ως adware – το οποίο, όπως αναφέρει η εταιρεία, πολλοί δεν θεωρούν «πραγματικό malware».

«Ανεξαρτήτως του πώς ορίζετε τα ύποπτα αρχεία, θα έπρεπε να είστε σε επαγρύπνηση και να προβαίνετε σε έλεγχο των αρχείων εφαρμογών πριν τα εγκαταστήσετε. Από τη στιγμή που υπάρχει πάντα ένας βαθμός ρίσκου όταν κατεβάζετε μια εφαρμογή από ένα App store ή ιστοσελίδα, είναι σημαντική η λήψη των σωστών προστατευτικών μέτρων για να ασφαλίσετε την Android συσκευή σας. Ο έλεγχος με πολλαπλές μηχανές anti-malware αυξάνει την πιθανότητα εντοπισμού μίας κακόβουλης εφαρμογής Android πριν την εγκαταστήσετε στη συσκευή σας» τονίζει η εταιρεία. 

Προτεινόμενα για εσάς