Ευ. Βενιζέλος: Η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 17:48
UPD:18:30
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
A- A A+

Η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και καλούμε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, όπως είπε ο κύριος Βενιζέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά όπως είπε είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας.

«Το Σύνταγμα εγκατέστησε με το άρθρο 84 έναν φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και της λειτουργίας της χώρας», είπε.

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του καταστρατηγεί το Σύνταγμα και είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα σεβασμού των θεσμών».

«Μπορείτε να διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, μπορείτε να αντιδράτε, μπορείτε να είστε και υβριστικοί αλλά δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε τη λειτουργία της Βουλής και να υπονομεύσετε την εθνική προσπάθεια», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η πρόταση κατατίθεται την ώρα που απαιτείται εθνική ενότητα και είναι μια πρόταση ανάξια των περιστάσεων.

«Δυστυχώς για εσάς αλλά ευτυχώς για τον τόπο υπάρχει Σύνταγμα και Κυβέρνηση που έχει τη βούληση να γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας (κέντρο) συζητά με υπουργούς και βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά, είπε, κάλεσε τη Βουλή να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαράδεκτο.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ίδιος είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση τότε θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Επιπλέον ο κύριος Τσίπρας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση ψάχνει αίολα επιχειρήματα για να την απορρίψει καθώς φοβάται ότι ο υπουργός Οικονομικών της δεν θα τύχει της επικρότησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταψηφιστεί.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας», όπως τον χαρακτήρισε.

«Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο του εγκλήματος, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της οικονομίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «αυτό που κάνετε με τις τράπεζες δεν έχει γίνει πουθενά».

Υπενθύμισε επίσης την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει το κούρεμα του χρέους, που του πρότεινε το ΔΝΤ, επειδή ο Σόιμπλε του είχε πει «ξέχνα το, Γιάννη».

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τον να πει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. «Να εξηγήσει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», είπε και υπογράμμισε: «η παραμονή του στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Δ. Παπαδημούλης: Δημοκρατική εκτροπή

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα  θα είναι μεταξύ άλλων δημοκρατική εκτροπή δήλωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξέταζε τη βασιμότητα της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθώς το άρθρο 142 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

«Θεωρούμε εκτροπή, δημοκρατικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι: «Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μία τέτοια εκτροπή και πολιτική κωλοτούμπα, αυτό σημαίνει φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για τη δημοσιότητα από την συζήτηση που θα διεξαχθεί, έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματά τους, έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις» είπε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή