Ήρε την απαγόρευση του Twitter τουρκικό δικαστήριο

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 12:02
UPD:16:40
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Στην άρση της απαγόρευσης χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην Τουρκία προχώρησε τουρκικό δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την απόφαση έλαβε διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας, έξι ημέρες μετά την κίνηση της δημόσιας αρχής τηλεπικοινωνιών να απαγορεύσει την χρήση του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Η Αρχή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (ΤΙΒ) αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης να αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter, μετά τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες το δίκτυο διασπείρει τις κατηγορίες της διαφθοράς εναντίον του ιδίου και προσώπων του καθεστώτος του, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει «αδιάφορος» για τις διεθνείς αντιδράσεις τις οποίες θα προκαλούσε η σχετική απαγόρευση.

«Αντίθετο προς το κράτος δικαίου»

Το μέτρο «είναι αντίθετο προς τις αρχές του κράτους δικαίου», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της τουρκικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το CNN Turk.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων προσέφυγαν στην τουρκική δικαιοσύνη κατά της απόφασης των τουρκικών αρχών.

Η Αρχή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιών μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά οφείλει να εφαρμόσει τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Ο αποκλεισμός του Twitter δεν είχε πρακτική σημασία, αφού δεν εμπόδισε την πρόσβαση των χρηστών που βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν το μέτρο, προκάλεσε ωστόσο θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και τον εξωτερικό της Τουρκίας και την καταδίκη της νέας αυταρχικής παρεκτροπής του τουρκικού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή