Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οριστική κρίση
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 13:49
UPD:13:53
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η περικοπή του εφάπαξ, ισοδυναμεί με πλήρη καταρράκωση της έννοιας του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου.

A- A A+

Αντισυνταγματική έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο την περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό, αυτό καταβάλλεται από χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Δηλαδή, τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατήθηκαν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. 

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η περικοπή του εφάπαξ, ισοδυναμεί με πλήρη καταρράκωση της έννοιας του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου και είναι αντίθετη με τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών και της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική κρίση, η οποία και θα αποφανθεί επί της μείωσης του εφάπαξ που έγινε σε χιλιάδες συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. 

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή