Βουλή: 413 υποθέσεις ψευδών δηλώσεων στη «Λίστα Νικολούδη»

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 19:24
UPD:19:27
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνολικά 413 υποθέσεις για ψευδείς δηλώσεις περιέχονται στη λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ή αλλιώς «Λίστα Νικολούδη» η οποία διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πρωταθλητές  στην απόκρυψη στοιχείων είναι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), διαιτητές, αλλά και δημοσιογράφοι.

Ειδικότερα στη «Λίστα Νικολούδη», καταγράφονται χωρίς να κατονομάζονται, μεταξύ άλλων, 75 περιπτώσεις δημάρχων και έξι περιφερειαρχών, 62 γιατρών νοσοκομείων, 48 προέδρων ΝΠΔΔ, 37 μελών επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 18 δημοσιογράφων, επτά διαιτητών επαγγελματικού αθλητισμού.

Επίσης σύμφωνα με την έκθεση, η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις τις οποίες έχει στείλει στη Δικαιοσύνη, εκ των οποίων περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αρχή, με διεθνή συνεργασία, εντόπισε τραπεζικούς λογαριασμούς σε off-shore εταιρίες στο εξωτερικό στους οποίους κρύβονται χρήματα που προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων που μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης κάνει λόγο στην έκθεση για «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας», για «εγκληματικές συμπεριφορές» αλλά και για «φαινόμενο καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω».

Επίσης ο κ. Νικολούδης έκανε λόγο και για δυσχέρειες που υπήρξαν προκειμένου να αντληθούν στοιχεία και πληροφορίες από τις ελεγχόμενες τράπεζες τα οποία στρέφονται εναντίον των διοικήσεων τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή