Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για το ΠΕΔΥ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 23:38
UPD:23:45
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.

Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, καθώς και την ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Εν τω μεταξύ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των γιατρών του  ΕΟΠΥΥ οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κατά τόπους πολυϊατρεία του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κτήρια.

Σημειώνεται ότι τα κτήρια σφραγίζονται για έναν μήνα προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

«Για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), και καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς-μέλη του «να αναστείλουν τώρα τις συμβάσεις τους, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται.

Επίσης καλεί τα μέλη του να συνταχθούν, όλοι μαζί, σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

Επίσης ο ΙΣΑ προτείνει μια μεταρρύθμιση από μηδενική βάση που θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού σε κάθε ασθενή, και τη συμμετοχή όλων των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ μέσα από συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη στις 13:00 στην Πανιατρική-Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας 39).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή