Συγγνώμη Β. Νιούλαντ στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 09:11
UPD:09:19
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ, στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Συγγνώμη ζήτησε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, μετά τη δημοσιοοποίηση αναφορών της σε βάρος της Ε.Ε. σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ που αναρτήθηκε χθες στο YouTube, ακούγεται να λέει στον συνομιλητή της: «Η ΕΕ ας πάει να πνιγεί».

Οι δύο διπλωμάτες μιλούν επί τέσσερα λεπτά για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Η συνομιλία, που φαίνεται πως καταγράφηκε εν αγνοία των δύο διπλωματών και αναρτήθηκε στο YouTube και στη συνέχεια στο twitter, δεν φέρει ημερομηνία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δεν διέψευσε ότι έγινε η τηλεφωνική αυτή συνομιλία αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας «ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης».

Ανέφερε ότι δεν έχει «λεπτομέρειες από ανεξάρτητες πηγές για την προέλευση του βίντεο του YouTube», αλλά επέκρινε τις ρωσικές αρχές ότι προέβαλαν το θέμα αυτό αναρτώντας λεπτομερώς τη συνομιλία στο twitter. Οι πρακτικές της Ρωσίας έπεσαν πολύ χαμηλά, είπε.

Και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ υποστήριξε πως το γεγονός ότι η συνομιλία αναρτήθηκε στο twitter από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ενδεικτικό του ρόλου της Ρωσίας.

Η κ. Ψάκι διευκρίνισε ότι η αμερικανίδα υφυπουργός ζήτησε συγνώμη. «Συνεργαζόμαστε στενά με την Ε.Ε. και με τους εκπροσώπους της και αυτό ακριβώς κάνει η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας», εξήγησε η εκπρόσωπος. Η Βικτόρια Νούλαντ  «ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και σε επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους της και βεβαίως ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις».

EURONEWS

Η κ. Νιούλαντ η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, έχει εμπλακεί εδώ και εβδομάδες στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να τερματιστεί αυτή η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου είχε σταθεί στο πλευρό των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.

Στο τηλέφωνο, οι δύο αμερικανοί διπλωμάτες μιλούν για την καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ουκρανία προκειμένου να τερματιστούν οι πολιτικές ταραχές και για τον ρόλο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Η αμερικανίδα υφυπουργός επικαλείται το όνομα του διπλωμάτη του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος ορίστηκε πριν από μέρες ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία. «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν, και ξέρεις, η ΕΕ ας πάει να πνιγεί».

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσουν όλα μαζί, γιατί πρέπει να είσαι σίγουρη ότι όταν κάτι θα αρχίσει να ξεκολλά, οι Ρώσοι θα δουλέψουν παρασκηνιακά προσπαθώντας να το τορπιλίσουν», φέρεται να απαντά ο πρεσβευτής Πάιατ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή