Αλ. Τσίπρας: Παρατεταμένη και διαρκής παραβίαση του Συντάγματος

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣτΕ
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 14:21
UPD:14:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος (2ος Δ) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) κάνουν δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν στο ΣτΕ.

A- A A+

Για παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος εδώ και τρία χρόνια «κατ’ εντολή των δανειστών μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο. Όπως είπε, «έτσι παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της Δημοκρατίας».

Μετά τη συνάντηση, στην οποία παρίσταντο αντιπρόεδροι του ΣτΕ αλλά και οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δήλωσε πως η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δημιουργική και χρήσιμη, καθώς «μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου».

ΕΔΤ

«Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμμένες διαφορές των πολιτών με το Κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρίζος τόνισε στον κ. Τσίπρα, ότι το Δικαστήριο δέχεται μεγάλη πίεση, τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος.

«Παρακάλεσα τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, να συμβάλει, σε όσο μέρος του αναλογεί και βεβαίως με τους ιδιαίτερους τρόπους που ακολουθεί η Πολιτική, στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου, ως εγγυητή της πραγματικής λειτουργίας του συνταγματικού κράτους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας  ανέφερε ότι «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και ειδικά των θεσμών.

Σκοπός του ΣΤΕ είναι ο έλεγχος της συνταγματικής νομιμότητας και της τήρησης της προστασίας  των πολιτών», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για να λειτουργήσει το ΣτΕ απερίσπαστα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».

ΠΑΣΟΚ: Περίεργες θεσμικά συναντήσεις

Το ΠΑΣΟΚ πάντως χαρακτήρισε περίεργες θεσμικά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣτΕ και με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αρνηθούν μια συνάντηση που ζητείται, το θέμα είναι γιατί επιδιώκεται από τον κ. Τσίπρα η δημιουργία εντυπώσεων που δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης».

Σημειώνει ακόμη ότι «οι θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας είθισται να συναντώνται με τους προέδρους των ανώτερων δικαστηρίων και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εν σώματι, καθώς και με τις διοικήσεις των δικαστικών ενώσεων».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή