Παραστάσεις διαμαρτυρίας από αγρότες της Β. Ελλάδας

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 11:21
UPD:12:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
A- A A+

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από εφορίες πραγματοποιούν σήμερα αγρότες σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπως η Κατερίνη, η Βέροια, οι Σέρρες, το Κιλκίς και ο Λαγκαδάς, αντιδρώντας στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει των συναντήσεων που αναμένεται να έχουν, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, βουλευτές κυρίως του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών στην Ημαθία Κώστας Λιολιόπουλος, η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών- κυρίως της «Πρωτοβουλίας»- από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και ανεξαρτήτων αγροτών, κατέληξε στη σύνταξη ενός υπομνήματος που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σε βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο, με το υπόμνημα, οι αγρότες -μεταξύ άλλων- προτείνουν η φορολόγησή τους να γίνεται με βάση τα στρέμματα που έχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ ή αλλιώς να συζητηθεί από μηδενική βάση, καθ' όλη τη διάρκεια του 2014, το ζήτημα της τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι αγρότες θα αναμένουν μέχρι την Τετάρτη και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα, προτίθενται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με ισχυρή παρουσία στην Agrotica (30 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια με μπλόκα ανά την Ελλάδα.

Σε σύσκεψη για την περαιτέρω στάση τους πρόκειται να προχωρήσουν εντός του Σαββατοκύριακου οι αγρότες στη Θεσσαλία, ενώ ο αγροτοσυνδικαλιστής Πέλλας, Κώστας Τσαούσκας δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «μετά τη σημερινή κινητοποίηση το πιο πιθανόν είναι η επόμενη κρούση να γίνει στην Agrotica και μετά θα προχωρήσουμε στα μπλόκα αν χρειαστεί».

Οι διαβουλεύσεις των αγροτών συνεχίζονται πάντως σε όλη τη χώρα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η Ενότητα» πραγματοποιεί απόψε σύσκεψη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως οι επιδοτήσεις, το πετρέλαιο, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και μέτρα άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στο πλευρό των αγροτών τάσσονται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εξετάζουν την προοπτική να ξεκινήσουν και δικές τους κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρη Καμπούρη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή