«Θεϊκές» πινελιές απροσποίητης αίσθησης

Στην αίθουσα τέχνης Γαβράς
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 10:23
A- A A+

Το ιερό και κλειστό σύμπαν του Αγίου Όρους «φανερώνει» τα μυστικά και τα μυστήριά του μέσα από τη ζωγραφική παλέτα και την προσωπική εμπειρία ενός καλλιτέχνη. Αποτυπώνοντας στιγμές της μοναχικής ζωής, ο εικαστικός  Κωνσταντίνος Κερεστετζής παρουσιάζει την νέα του δουλειά, στην ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Άγιον Όρος», η οποία εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Γαβράς, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.

Καμωμένα με ταπεινότητα και αγάπη

Μετά τη διαμονή του στην Κωνσταντινούπολη και την ολοκλήρωση των έργων εκεί, ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, σε μια μακράς διάρκειας επίσκεψη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αποφέροντας πνευματικούς και ζωγραφικούς καρπούς. Όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης: «Όσες φορές ανέβηκα στο Άγιον Όρος, πάντα μια βαθειά υπαρξιακή αγωνία και ανάγκη με οδηγούσε εκεί, προς αναζήτηση της βοήθειας εκείνης, που θα μου έδειχνε τον δρόμο, που θα έπρεπε να πάρω.

Εκεί, βρέθηκα την άνοιξη του 2012, μετά από μια πολύμηνη και απέλπιδα προσπάθεια, για να μπορέσω να ισορροπήσω και να ησυχάσω μέσα μου. Η προηγουμένη έκθεση, με θέμα την Κωνσταντινούπολη, με είχε κυριολεκτικά εξαντλήσει, στην προσπάθεια να την πραγματώσω με τρόπο πειστικό. Έτσι, ακόμα και μια πρόσκληση στη Βενετία δεν μπορούσε να μου δώσει καμιά ελπίδα και χαρά. Καταλάβαινα ότι χρειαζόμουν πλέον τη βοήθεια του Όρους, ένιωθα βαθειά μέσα μου ότι ήταν ο μόνος τρόπος που, πραγματικά, θα μπορούσε να με αναπαύσει.

Και έτσι και έγινε. Έμεινα εκεί περίπου τρεις μήνες, ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και, συνάμα, ακολουθούσα τις συμβουλές των μοναχών για την προσευχή. Αυτή η τόσο ιδιαίτερη συνθήκη ήταν τόσο ζωογόνα και καθαρτική, που μπόρεσα, τελικά, να βρω τον άξονα μέσα μου και να σταθώ ξανά στα πόδια μου ως άνθρωπος και ως ζωγράφος.

Τα έργα, που προέκυψαν σε αυτό το διάστημα, είναι έργα αναζήτησης αυτής της άμεσης και απροσποίητης αίσθησης του εαυτού και της φύσης, με τρόπο βιωματικό, απαλλαγμένο από φιλολογίες περί πνευματικότητας και συμβολισμούς. Είναι απλά τοπία του Αγίου Όρους, καμωμένα με ταπεινότητα και αγάπη προς δόξα θεού».

Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης Γαβράς: Ηροδότου 17 - Κολωνάκι, τηλ: 210 7215194. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Σάββατο: 11:00 - 14:00, Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή