Υψηλοί τόνοι υπό τον φόβο εκλογικού αιφνιδιασμού

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 16:32
UPD:17:50
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Με αφορμή το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει ασυνήθιστα τους τόνους της κριτικής του.

A- A A+

Πίσω από το ανέβασμα των τόνων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται ο φόβος των κορυφαίων στελεχών του κόμματος για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς κυβέρνησης και μάλιστα πριν από τις διπλές κάλπες του Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή αντίδραση της Κουμουνδούρου στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στη χθεσινή εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή της πίτας στο Προεδρικό Μέγαρο, να δηλώνει ότι θα είναι για τον ίδιο η τελευταία ως ΠτΔ.

Η Κουμουνδούρου κάλεσε τον κ. Παπούλια να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του καθώς, όπως σημείωσε, ανάλογα δημοσιεύματα «ενισχύουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

Με αφορμή το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει ασυνήθιστα τους τόνους της κριτικής του έναντι ενός «συστήματος διαπλοκής», όπως συνηθίζει να λέει, μεταξύ των «κομμάτων εξουσίας», των «τραπεζών που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις», «επιχειρηματικών ομίλων που δέχονταν αυτές τις δανειοδοτήσεις» και οι οποίοι «ως επί το πλείστον ήλεγχαν ή ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», όπως ισχυρίστηκε και στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή.

Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, όσο «στριμώχνεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα, τις πιέσεις της τρόικας και την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ» να επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό θέτοντας μάλιστα, με την αρωγή κύκλων εντός Ε.Ε., εκλογικά διλήμματα του τύπου «Ελλάδα ή Ευρώπη».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το γεγονός ότι κάποιοι «ανοίγουν» θέματα μέσω δημοσιευμάτων, όπως το θέμα της μετακίνησης Στουρνάρα στην ΤτΕ, δείχνει ότι ορισμένοι επιδιώκουν να προκαταβάλουν την επόμενη κυβέρνηση με ειλημμένες αποφάσεις.

Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής: η αλλαγή ΠτΔ θα γίνει από την Βουλή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία, είπε σήμερα στη Βουλή, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεών του για το προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή