Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 10:17
UPD:15:13
EPA/PATRICK SEEGER

Ο κ. Σαμαράς έκανε μία αναδρομή στον χρόνο για να θυμίσει στους ευρωβουλευτές ότι πριν από 1,5 έτος «η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής, πολλοί καταστροφολογούσαν ενώ μερικοί θεωρούσαν βέβαιο ότι θα έβγαινε από το Ευρώ». «Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες», τόνισε, «πριν 1,5 χρόνο ήμασταν ο αδύναμος κρίκος της Ένωσης σήμερα αναλαμβάνουμε την προεδρία».

A- A A+

Στα επιτυχή βήματα της Ελλάδας στον δρόμο για την ανάκαμψη αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, σπεύδοντας πάντως να επισημάνει τα σφάλματα που έγιναν και από την πλευρά των δανειστών, λόγω των οποίων «η χώρα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε». 

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Αποτυχία», πρόσθεσε, «δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι και άμα όταν πέσεις ξανασηκωθείς με πείσμα και με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία». 

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, ωστόσο επέρριψε ευθύνες για την παρατεταμένη κρίση και στους δανειστές. «Έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος, τα επεσήμανα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Τα διορθώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Είπε ακόμη ότι η χώρα του δοκιμάστηκε «τα τελευταία χρόνια όσο ίσως δεν έχει ξαναδοκιμαστεί ποτέ μέλος της Ε.Ε. λόγω δικών της λαθών που συνεχίζονταν επί δεκαετίες, αλλά και λόγω κατασκευαστικών αδυναμιών του ίδιου του ενιαίου νομίσματος και από σφάλματα που έγιναν στη χάραξη του πρώτου προγράμματος, όπως το σφάλμα του πολλαπλασιαστή που εκτιμούσε την ύφεση». 

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης περήφανος που η πατρίδα του με «αφάνταστες θυσίες του λαού είναι και πάλι στα πόδια της» και ευχήθηκε «το δράμα αυτό να μην το ξαναπεράσει άλλη χώρα». 

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, να κάνουμε ακόμη πολλά», συνέχισε, τονίζοντας πάντως πως η χώρα κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και προσπαθεί να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να απαλλαγεί από κάθε ανάγκη στήριξης. 

REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Ο κ. Σαμαράς έκανε μία αναδρομή στον χρόνο για να θυμίσει στους ευρωβουλευτές ότι πριν από 1,5 έτος «η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής, πολλοί καταστροφολογούσαν ενώ μερικοί θεωρούσαν βέβαιο ότι θα έβγαινε από το Ευρώ». «Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες», τόνισε, «πριν 1,5 χρόνο ήμασταν ο αδύναμος κρίκος της Ένωσης σήμερα αναλαμβάνουμε την προεδρία». 

Ικανοποίηση για την αύξηση της επιρροής του Ε.Κ.

AMNAWEBTV

Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ανοικτά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυξήθηκε η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Ευρωκοινοβουλιο πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να ελέγχει τις αποφάσεις του Συμβουλίου και να προβάλλει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του πολίτη», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, επεσήμανε τις αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς σημείωσε ότι στο παρελθόν «υπήρξαν στιγμές που οι τρεις πυλώνες του (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο) δεν βρέθηκαν σε απόλυτη αρμόνια».  

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη»

«Η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάστηκε η συνοχή της, δοκιμάστηκε η αντοχή της, δοκιμάστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα, αυτό του ευρώ και φάνηκαν και φανήκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως η κρίση αρχίζει και ξεπερνιέται επειδή η Ευρώπη «άρχισε να ξεπερνά τις αδυναμίες της, είδε τα σφάλματα της και άρχισε να τα διορθώνει».

«Η κρίση μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να δώσουμε αυτοπεποίθηση στον ευρωπαίο πολίτη και υπερηφάνεια για την Ένωσή μας. Να γίνουμε ο φάρος της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «η Ευρώπη μετασχηματίζεται προς μια κοινή ταυτότητα και μια κοινή συνείδηση. Προχωράει μπροστά, όχι χωρίς προβλήματα». 

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι κατά την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το τέλος της οποίας συμπίπτει με τις ευρωκλογές, θα εργαστεί ώστε οι πολίτες «να μην ψηφίσουν με την πικρή αίσθηση της κρίσης, αλλά με την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται». 

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός συνόψισε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι οποίες είναι:

  • Τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη» τόνισε και μίλησε για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Αποτελεσματική απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όπως είπε, «χρειάζεται συνολική διαχείριση γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»

  • Νέα πνοή στις θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης.

«Κάποιοι δεν νιώθουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε»

Απαντώντας στη συνέχεια σε ευρωβουλευτές, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης και όχι εναντίον της», ενώ απευθυνόμενος στον βρετανό ευρωβουλευτή Νάιζελ Φάρατζ, ο οποίος τού είχε πει νωρίτερα ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία, σε Μη Δημοκρατία ανέφερε: «Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στη Χρυσή Αυγή ανέφερε ότι «η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος». «Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.

Για την επένδυση στις Σκουριές, σημείωσε ότι είναι απόλυτα νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών και θα προστατευθεί.

Για την τραπεζική ένωση, είπε ότι θα πρέπει να γίνει τριμερής διάλογος για τον μηχανισμό εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

Αναφερόμενος στην τρόικα ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «έχει εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος όταν ήταν στην αντιπολίτευση», αλλά πίεζε για βελτιώσεις. «Μακάρι να είχα κι εγώ μία τέτοια αντιπολίτευση. Έχουν αντιμετωπιστεί πολλά λάθη και το πρόγραμμα αποδίδει», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Κύπρο και την Τουρκία, τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης για το τέλος της παράνομης κατοχής και διχοτόμησης. Δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για την διαπραγμάτευση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από αυτό, όμως, όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κρατική οντότητα.

Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε ουδέτερους τομείς. Αναμένουμε βελτιώσεις στον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, δεν θέλουμε τα εσωτερικά προβλήματα να εξάγονται, τόνισε.

Μπαρόζο: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική προεδρία

Πεπεισμένος ότι η ελληνική προεδρία θα συμβάλλει ώστε η Ευρώπη να γίνει ισχυρότερη δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επικείμενες ευρωεκλογές και ζήτησε να αποφευχθούν οι λαϊκιστικές ρητορικές.

Κάλεσε ακόμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ξεφύγουν από «από τη ζώνη ασφάλειας που υιοθετούν» και να εξηγήσουν με πάθος και ορθολογισμό γιατί τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ας γίνουν οι ευρωεκλογές «μια σημαντική στιγμή που θα ενισχύσει τη δημοκρατία», είπε και αναφέρθηκε στις ελληνικές λέξεις Ευρώπη και Δημοκρατία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή