Αλ. Τσίπρας: Τα αποτελέσματα του μνημονίου δεν προσφέρονται για φιέστες

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 13:52
UPD:14:08
EPA/PAUL ZINKEN

«Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ, διαπιστευμένους στις Βρυξέλλες, σχετικά με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί στις εκδηλώσεις.

A- A A+

Προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την εναρκτήρια εκδήλωση για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

«Δεν συμμετέχουμε σε προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ, διαπιστευμένους στις Βρυξέλλες, σχετικά με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί στις εκδηλώσεις. 

Όπως είπε, «τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου είναι καταστροφικά τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία ... και δεν προσφέρονται για φιέστες, αλλά μόνο για αυτοκριτική και αλλαγή πολιτικής».

Ο κ. Τσίπρας είπε για άλλη μία φορά πως η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία αποτελεί στίγμα για την Ευρώπη, ενώ, σχετικά με το δημόσιο χρέος, επισήμανε πως ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει γίνει μη βιώσιμο, «εξαιτίας της μνημονιακής λιτότητας και της βαθιάς ύφεσης που έχει προκαλέσει για έξι συνεχόμενα χρόνια».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη διαγραφής μεγάλου μέρους του, στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης Χρέους του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953, η οποία θα ρυθμίσει οριστικά το συνολικό πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

«Η Προεδρία της ΕΕ προσφέρει το έδαφος για να αναδειχτούν αυτά τα κρίσιμα πολιτικά θέματα, ωστόσο η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει τα πάντα για να τα κρύψει» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από την τρόικα, ανέφερε ότι το 98% από αυτά κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και στις τράπεζες, ενώ μόλις το 2% διατέθηκε για τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, εκτίμησε πως Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη.

Όπως ανέφερε, «ως Ευρωπαϊκή Αριστερά, είμαστε πιο "ευρωπαϊστές" από τους συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γιατί η δική μας πολιτική βασίζεται στις αξίες και τις αρχές τις αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής που υπήρξαν ο κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αμέσως μετά τον πόλεμο – δεν δηλητηριάζει την Ευρώπη με το νεοφιλελευθερισμό και δεν την διαλύει».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή