Έκτακτα μέτρα για τις ημέρες με αυξημένη αιθαλομίχλη

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 19:23
UPD:20:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
A- A A+

Περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων και μείωση της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τζάκια, σόμπες κ.λπ. προβλέπει ΚΥΑ που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, θα ακολουθήσουν δύο υπουργικές αποφάσεις, του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη και του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι αποφάσεις αυτές είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Η ΚΥΑ αφορά στο σχέδιο δράσης για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.
  • Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
  • Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτήρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)
  • Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70%  σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το υπουργείο Υγείας είχε απευθύνσει σύσταση στους πολίτες για προσοχή και περιορισμό της έντονης σωματικής δραστηριότητας, με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Το Σάββατο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας είχαν συστήσει σε κοινή τους ανακοίνωση περιορισμό της άσκοπης χρήσης τζακιών, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο οι συνθήκες ευνοούσαν τη συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή