Συστάσεις σε ευπαθείς ομάδες λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Από το υπουργείο Υγείας
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 15:53
UPD:23/12/2013 00:01
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Σύσταση για προσοχή και περιορισμό της έντονης σωματικής δραστηριότητας απηύθυνε στους πολίτες το υπουργείο Υγείας, με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Την εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο υπουργεία είχαν το Σάββατο συστήσει σε κοινή τους ανακοίνωση περιορισμό της άσκοπης χρήσης τζακιών, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, μέσα στο Σαββατοκύριακο ευνοούνταν η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι οι οικογένειες που αποτελούν δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για θέρμανση τις ημέρες για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση περί συνθηκών που ευνοούν τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο και πρακτικά βρίσκεται σε ισχύ. Όπως διευκρίνισε, δωρεάν ρεύμα θα δίνεται στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου για τις διπλάσιες ημέρες για τις οποίες υπάρχει σχετική ανακοίνωση, με την οποία ζητείται περιορισμός της χρήσης τζακιών, ξυλοσομπών κλπ: «Αν έχουμε βγάλει τέσσερις ημέρες το μήνα σχετική ανακοίνωση, θα αφαιρούμε από το λογαριασμό οκτώ ημέρες στην κατανάλωση του ρεύματος. Μιλάμε πάντα για το κοινωνικό τιμολόγιο» είπε σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή