Ν. Μηταράκης: Μπαίνουμε στην μετά μνημόνιο εποχή

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 16:20
UPD:17:00
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή.

A- A A+

Ο προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί ορόσημο στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Όπως είπε η επιστροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας και σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα καθώς σηματοδοτεί την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας  και εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον κρίσιμο στόχο, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταδιακή αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας η κυβέρνηση θα τον πετύχει το 2014.

«Προσπαθούμε, βήμα-βήμα, επένδυση με επένδυση, να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, φέτος καταγράφεται θετική αναθεώρηση της ύφεσης» σημείωσε.

Υποστήριξε δε ότι αυτοί που αμφισβητούν την ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος υποστηρίζουν το ίδιο οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην καταστροφή.

«Δηλαδή να δανειζόμαστε περισσότερο, χρεώνοντας τα παιδιά μας. Όπως χρεώθηκε η δική μας η γενιά. Ας το αντιληφθούμε επιτέλους: δεν θέλουμε άλλα δανεικά, ούτε κανείς θα μας κάνει δώρα. Ακόμα περιμένουμε το φθηνό πετρέλαιο που κάποιοι είχαν υποσχεθεί» τόνισε.

Επίσης υπογράμμισε ότι και η περεταίρω ελάφρυνση του χρέους, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα έρθει ως αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ.Μηταράκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όπως  τόνισε είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στον τομέα των επενδύσεων, λέγοντας ότι το τελευταίο δεκαεξάμηνο οι νέες στρατηγικές επενδύσεις και έργα ΣΔΙΤ που εντάχθηκαν στην αδειοδοτική ή διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι ύψους συνολικά € 5 δις. Επενδύσεις που θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Επενδύσεις εισρέουν σήμερα στην Ελληνική Οικονομία. Παρουσιάσαμε πρόσφατα 14 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του € 1δις. Πριν από ένα μήνα σας ανέφερα πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα. Σήμερα να προσθέσω την Coca Cola, την Nokia Siemens Networks, την Delhaize που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα» είπε.

Ακόμη, σχολίασε ότι αύξηση 57% έχουμε και στις επενδύσεις μέσω αναπτυξιακού νόμου το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο, το οποίο και αυτό ήταν αυξημένο 40% σε σχέση με το δεύτερο του 2012.

Υποστήριξε ότι οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια, αποτελούν σήμερα σημαντικό μοχλό στήριξης της οικονομίας, παρουσιάζοντας αύξηση 5% στο πρώτο εννεάμηνο του 2013.

«Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στην Ινδονησία, από την οποία επέστρεψα πριν από λίγες ώρες σηματοδοτεί μια περίοδο ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου. Αυξάνοντας τις δυνατότητες για τους Έλληνες εξαγωγής. Να τονίσω ότι στην Ινδονησία πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει» είπε.

Καθοριστικό ρόλο βέβαια για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα θα έχει η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα γίνει - όπως έχει πει άλλωστε και ο Πρωθυπουργός – μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Την ίδια ώρα προωθούμε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν φιλικό επενδυτικό προορισμό.

Αυτήν την εβδομάδα, ξεκινά στο Υπουργείο Ανάπτυξης η λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για τις στρατηγικές επενδύσεις. Τομή κατά της γραφειοκρατίας.

Στις αρχές του 2014 θα ξεκινήσει η λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece SA). Με στόχο να υποστηρίζεται με εξειδικευμένο προσωπικό και επαρκής πόρους η εξαγωγική δραστηριότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Με ουσιαστική σύνδεση με την αγορά, με στόχευση σε προϊόντα και αγορές και επίτευξη συνεργιών μεταξύ εξαγωγών και επενδύσεων.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης είπε πως όταν αυτή ξέσπασε το 2008 η κοινωνία  άρχισε να τις βιώνει το 2010. Όπως τότε, έτσι και τώρα που βγαίνουμε από την κρίση θα χρειαστεί χρόνος για να αισθανθεί η ελληνική οικογένεια αυτά που σήμερα υλοποιούνται.

Με αυτή τη σκληρή δουλειά, μπαίνουμε στην μετά Μνημόνιο εποχή. Μπαίνουμε σε μια εποχή δημιουργίας, μια εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας. Σας καλώ σήμερα να στηρίξετε την μεγάλη προσπάθεια. Να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2014. Διότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται εθνική ομοψυχία. Δίνουμε με σύνεση και υπευθυνότητα τη μάχη. Και με τη βοήθεια, την στήριξη του ελληνικού Λαού θα τα καταφέρουμε!»

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή