Ευ. Τσακαλώτος: Κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 19:57
UPD:20:15
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα μίλησε για τον Προϋπολογισμό του 2014 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, o οποίος απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές είπε: «σας καλώ, όταν είμαστε στον πάτο του λάκκου να μην συνεχίσετε να σκάβετε στην ίδια κατεύθυνση. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση».

«Έχουμε ένα προϋπολογισμό στον αέρα, που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Άρα δεν ξέρουμε τις θα γίνει με το φορολογικό και τα νέα μέτρα», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «θα έχει και άλλες αναθεωρήσεις ο Προϋπολογισμός, γιατί αυτό είναι θέλημα της Ε.Ε.», αλλά και γιατί τα νούμερα που προβλέπονται δεν θα επιτευχθούν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «φορολογία όλου του πλούτου, κινητού και ακίνητου, με μεγάλο αφορολόγητο όριο», τονίζοντας ότι «η αρχή της σοφίας σε μία κρίση είναι να βάλεις τέρμα στην ύφεση, να μην θεωρεί ο κόσμος ότι και του χρόνου θα είναι χειρότερα. Γι’ αυτό λέμε αύξηση του κατώτατου μισθού, εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

 Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να συμφωνήσει η κοινωνία ότι τα πράγματα για τους φτωχότερους δεν θα χειροτερέψουν, ότι θα επιδιωχθεί ανάπτυξη με νέους πλουραλιστικούς φορείς, ότι θα έχουμε κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί και θα υπάρξει χώρος για αναπτυξιακού επιχειρηματικούς πειραματισμούς.

Αμφισβήτησε ακόμη την άποψη του Πρωθυπουργού ότι «η αρχή για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», λέγοντας ότι αυτό δεν το λένε όλοι οι οικονομολόγοι, ακόμη και νεοφιλελεύθεροι. «Αυτός δεν είναι όρος ούτε αναγκαίος ούτε επαρκής», είπε.

LEFT.GR

«Έπρεπε να αρχίσουμε την διαπραγμάτευση για την οικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι έπρεπε να διαπραγματευτούμε με βάση την συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για την Γερμανία, που οδήγησε στο «γερμανικό θαύμα» και να μην δεχθούμε ως βάση διαπραγμάτευσης την συμφωνία του 1918 για την Γερμανία, η οποία οδήγησε σε φασισμό και οικονομική κρίση.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή