Συνεχίζεται το αδιέξοδο σε ΕΜΠ και Καποδιστριακό

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 11:16
UPD:14:06
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα πράγματα πλέον έχουν φθάσει σε οριακό σημείο για το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου.

A- A A+

Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μετά την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως την Τρίτη, θέτοντας εκ νέου στον αέρα το εξάμηνο. 

Οι απεργοί επιμένουν στο αίτημά τους για αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και τονίζουν ότι δεν αποδέχονται καμιά διαπραγμάτευση με δεδομένη την απόλυση συναδέλφων τους.

Τα πράγματα πλέον έχουν φθάσει σε οριακό σημείο για το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει θέσει την ερχόμενη Δευτέρα ως ανώτατο χρονικό όριο για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ. 

Ο κ. Αρβανιτόπουλος κατήγγειλε ότι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει παρανόμως κλειστό από μια μικρή μειοψηφία, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όσον αφορά την απόφαση των διοικητικών του ΕΚΠΑ να συνεχίσουν τις απεργίες ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους «μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη γενική συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής» και διεμήνυσε ότι «η Πολιτεία ούτε συναλλάσσεται, ούτε εκβιάζεται». 

Η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στον κ. Αρβανιτόπουλο «προσπάθεια να αμφισβητήσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης» των διοικητικών υπαλλήλων.

«Αντί να εφευρίσκει ιστορίες που ταιριάζουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει περί κλοπής κάλπης ας το πάρει απόφαση: δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις των συναδέλφων μας», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Δεν χρειάζεται κάλπη για να το πούμε αυτό. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε ο υπουργός και η μειοψηφία που επιβάλλει την πολιτική των απολύσεων και της εξαθλίωσης της ζωής μας να παραχαράξει την αλήθεια».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ εμφανίζονται πάντως διχασμένοι ως προς το ζήτημα της συνεχιζόμενης εδώ και περίπου τρεις μήνες απεργίας τους, καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου τους Δημήτρη Σακάτο, σήμερα το πρωί προσήλθαν στις θέσεις τους για να εργαστούν περίπου το 50% των υπαλλήλων. «Αποδεικνύεται ότι μεγάλη μερίδα των υπαλλήλων επιθυμεί τον διάλογο» ανέφερε ο κ. Σακάτος. Το κλίμα έντασης αποτυπώνεται και από τη μαρτυρία υπαλλήλων που δεν απεργούν, ότι δέχθηκαν απειλές από απεργούς συναδέλφους τους.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την εξεταστική περίοδο

Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.

Η τροπολογία πέρασε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Επικρίσεις επί του περιεχομένου της εξέφρασε η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία ζήτησε την απόσυρσή της, καθώς -όπως ανέφερε «καταργείται η στοιχειώδης αντιστοιχία διδασκαλίας - εξέτασης και τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται σε διαρκή εξεταστικά κέντρα».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, παραβιάζεται κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενώ τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή, με τη γενικότητά της στη σημερινή συγκυρία θα έχει ως κύριο αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Πανεπιστημίων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή