Κίνα: Αβάσιμες οι επικρίσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας για τη δημιουργία ζώνης αεράμυνας

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 07:43
UPD:13:33
REUTERS/KYODO

Η ζώνη περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου, τα οποία είναι υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού.

A- A A+

Σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας στο Πεκίνο προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, μετά από τις επικρίσεις των δύο χωρών -συμμάχων στο κινεζικό σχέδιο να επιβληθούν νέοι κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο χαρακτήρισε τις επικρίσεις ως «αβάσιμες και ανεύθυνες», και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξη της μίας πλευράς (Τόκιο) στη διαμάχη της Κίνας με την Ιαπωνία για την κυριαρχία σε μια συστάδα ακατοίκητων νησιών.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε σήμερα επικίνδυνη τη δημιουργία κινεζικής ζώνης αεράμυνας, η οποία θα περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο συμβάν», τόνισε ο κ. Άμπε μιλώντας στη Γερουσία, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

EURONEWS
Η δημιουργία της ζώνης αυτής, την οποία ανακοίνωσε η Κίνα το Σάββατο, συνοδεύεται από μια σειρά κανονισμών που πρέπει να τηρούν όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτήν καθώς υπάρχει κίνδυνος να επέμβουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Η ζώνη αυτή καλύπτει μια μεγάλη έκταση πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Η ζώνη περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου, τα οποία είναι υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαογιού.

Χθες, ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δε μπορεί να δεχθεί την κινεζική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδίκασε τη «μονομερή απόφαση» της Κίνας, προειδοποιώντας ότι «μια κλιμάκωση θα αύξανε την ένταση στην περιοχή και θα δημιουργούσε κινδύνους για επεισόδιο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή