Προσφυγή φορολογούμενου στο ΣτΕ για την επιβολή του ΦΑΠ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 17:00
UPD:17:02
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
A- A A+

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιβολή του ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων) τη διετία 2011-2012 ζητεί φορολογούμενος με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ο πολίτης, που δηλώνει ότι δεν έχει εισόδημα λόγω της οικονομικής κρίσης, στην προσφυγή του σημειώνει ότι έχει τρία ακίνητα, εκ των οποίων στα δύο έχει την ψιλή κυριότητα και στο τρίτο την πλήρη κυριότητα. Όμως και τα τρία ακίνητα, όπως υποστηρίζει, δεν του αποφέρουν κανένα εισόδημα.    

Ακόμη, αναφέρει ότι η επιβολή του ΦΑΠ προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα και αν υπάρχει αυτή πρέπει να είναι ανάλογη με το βαθμό που υπάρχει, αλλά και το άρθρο 5 του συνταγματικού χάρτη περί φοροδοτικής ικανότητας του φορολογουμένου.

Ο φορολογούμενος υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει ΕΤΑΚ, ΤΑΠ  και το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταβολή, μέσα σε λίγα χρόνια, του ισόποσου της αξίας των ακινήτων σε φόρους.

Η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί από το ΣΤΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Δηλαδή θα συζητηθεί με διαδικασίες «εξπρές», ενώ  η πιλοτική απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή