Προστασία της ιδιωτικής ζωής των Γερμανών ζητεί το Βερολίνο από τις ΗΠΑ

Μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 19:26
UPD:19:35
REUTERS/THOMAS PETER

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο στενών εταίρων θα πρέπει να αποκατασταθεί μετά τις αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η γερμανική κυβέρνηση αναζητεί «αξιόπιστες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις» εκ μέρους των ΗΠΑ ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της ιδιωτικής ζωής των Γερμανών, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος του υπό σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Το προσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου έγινε από ομάδα εργασίας αρμόδιας για τις εξωτερικές υποθέσεις, επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του Βερολίνου στη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «ζωτικής σημασίας σχέδιο».

Στο ίδιο τονίζεται ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο στενών εταίρων θα πρέπει να αποκατασταθεί μετά τις αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της διμερούς συνεργασίας.

Ανωνύμως, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να υπάρξει μια δέσμευση ιδιωτικού ή και δημόσιου χαρακτήρα να μην γίνει στο μέλλον βιομηχανική ή εμπορική κατασκοπεία εναντίον γερμανικών στόχων.

Tο γερμανικό αίτημα, ωστόσο, για μια συμφωνία «μη κατασκοπείας» δεν θεωρείται πιθανό να ικανοποιηθεί, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Εξάλλου, γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν κατ' ιδίαν την έντονη απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν πιο αναλυτικός στις δημόσιες αναφορές του σχετικά με τα όσα κατήγγειλε το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό της Γερμανίας «Der Spiegel», περί υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών της ίδιας της κ. Μέρκελ στο τεύχος του που κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου.

Το δημοσίευμα βασίστηκε σε πληροφορίες του πρώην τεχνικού της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Δυσαρεστημένη φέρεται η γερμανική κυβέρνηση και από το γεγονός ότι αντί να σταλεί μία αμερικανική αντιπροσωπεία στο Βερολίνο, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον γερμανική αντιπροσωπεία για να συζητηθεί το ζήτημα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή