Νορβηγία: 33 εκατ. κλήσεις φέρεται να κατέγραψε σε ένα μήνα η NSA

Καθησυχαστικές οι νορβηγικές αρχές
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 16:42
UPD:16:47
REUTERS/MICHAEL DALDER
A- A A+

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) φέρεται να κατέγραψε περισσότερες από 33 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες Νορβηγών σε διάστημα ενός μήνα τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, ωστόσο η νορβηγική κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι η παρακολούθηση των κλήσεων έγινε από την εθνική της υπηρεσία πληροφοριών και όχι από τις ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Dagbladet βασίζεται σε έγγραφα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και συνυπογράφεται από τον Γκλεν Γκρίνγουολντ, πρώην δημοσιογράφο του Guardian, ο οποίος δημοσίευσε τον κύριο όγκο των πληροφοριών του πρώην συνεργάτη της NSA.

Σύμφωνα με την Dagbladet, η αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησε 33,19 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις Νορβηγών κατά το διάστημα 10 Δεκεμβρίου 2012 έως 8 Ιανουαρίου 2013.

«Πρόκειται για δεδομένα που συγκέντρωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του νορβηγικού στρατού σε εμπόλεμες περιοχές στο εξωτερικό ή για δεδομένα που συνδέονται με την μάχη κατά της τρομοκρατίας, επίσης στο εξωτερικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κγελ Γκράντχέιγκεν.

«Δεν πρόκειται για τη συγκέντρωση πληροφοριών από την Νορβηγία εναντίον της Νορβηγίας, αλλά για τη συγκέντρωση πληροφοριών που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οποιοσδήποτε από τους 5,1 εκατομμύρια κατοίκους της Νορβηγίας - στενού συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ - θα μπορούσε να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλήν υποκλαπεισών συνομιλιών από την NSA την περίοδο εκείνη, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων περιελάμβανε την καταγραφή πληροφοριών όπως η διάρκεια της κλήσης, η ταυτότητα των καλούντων και των αποδεκτών των κλήσεων, η τοποθεσία απ΄ όπου γινόταν η κλήση και ο σειριακός αριθμός των συσκευών, γράφει η Dagbladet.

«Οι φίλοι δεν θα πρέπει να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι είναι νόμιμη η συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να βασίζεται σε υποψίες.

Οι αποκαλύψεις του κ. Σνόουντεν σχετικά με την έκταση των παρακολουθήσεων από την NSA παγκοσμίως, με στόχους ξένες κυβερνήσεις και ηγέτες όπως η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αλλά και απλούς πολίτες, έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με κάποιες από τις συμμαχικές τους χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή