Συρία: Ανακατάληψη από το στρατό στρατηγικής βάσης κοντά στο Χαλέπι

Σφοδρές μάχες
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 19:04
UPD:19:11
REUTERS/STRINGER

Οι αντάρτες έχασαν τουλάχιστον 15 άνδρες στις μάχες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία διευκρίνισε ότι οι περιοχές γύρω από τη βάση και τα προάστια του Χαλεπίου βομβαρδίζονται σφοδρά.

A- A A+

Ο στρατός της Συρίας ανακατέλαβε πολλούς τομείς της «Βάσης 80», αρμόδιας για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπίου, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον Φεβρουάριο οι εξεγερμένοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στις 04:00 τα ξημερώματα γύρω από τη στρατιωτική βάση, στις οποίες πήραν μέρος φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ από την μία πλευρά και ομάδες των σύρων εξεγερμένων, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, από την άλλη, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τα στρατεύματα του καθεστώτος προχώρησαν στο εσωτερικό της βάσης και ελέγχουν πλέον μεγάλους τομείς, ενώ οι ομάδες των εξεγερμένων και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε φέρνουν ενισχύσεις», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Οι αντάρτες έχασαν τουλάχιστον 15 άνδρες στις μάχες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία διευκρίνισε ότι οι περιοχές γύρω από τη βάση και τα προάστια του Χαλεπίου βομβαρδίζονται σφοδρά.

Τον Φεβρουάριο οι εξεγερμένοι άρχισαν «τη μάχη των αεροδρομίων» στην επαρχία του Χαλεπίου εξαπολύοντας επίθεση εναντίον αεροπορικών βάσεων και αεροδρομίων. Κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τη «Βάση 80», αρμόδια για την ασφάλεια του αεροδρομίου του Χαλεπιού και της βάση της αεροπορίας στο Νάιραμπ, ανατολικά της πόλης.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι και η βάση στο Νάιραμπ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε επίσης ότι μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και του στρατού μαίνονται γύρω από μια μεγάλη αποθήκη όπλων του στρατού κοντά στην πόλη Μάχιν, στην επαρχία Χομς.

Οι εξεγερμένοι, μεταξύ αυτών και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, είχαν καταφέρει στις αρχές της εβδομάδας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μέρος του οπλοστασίου, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή