Υεμένη: Πάνω από 100 νεκροί στο βορρά σε μάχες σιιτών - σουνιτών

Συμφώνησαν σε εκεχειρία
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 19:06
UPD:19:10
EPA/YAHYA ARHAB

Οι μάχες άρχισαν την περασμένη Τετάρτη όταν οι μαχητές των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Σαάντα, στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία, κατηγόρησαν σαλαφιστές στην Νταμάτζ ότι στρατολογούν εκατοντάδες ξένους και προετοιμάζονται για γενικευμένη επίθεση εναντίον τους (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σιίτες και σουνίτες μαχητές συμφώνησαν τη Δευτέρα σε εκεχειρία, έπειτα από  σφοδρές συγκρούσεις στο βορρά της Υεμένης τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο πάνω από 100 άνθρωποι.

Το υεμενίτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba μετέδωσε, επικαλούμενο τον απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ, ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στην πόλη Νταμάτζ.

Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να εισέλθει στην πόλη για να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες και να απομακρύνει όσους τραυματίες ήταν δυνατό.

Οι μάχες άρχισαν την περασμένη Τετάρτη όταν οι μαχητές των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Σαάντα, στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία, κατηγόρησαν σαλαφιστές στην Νταμάτζ ότι στρατολογούν εκατοντάδες ξένους και προετοιμάζονται για γενικευμένη επίθεση εναντίον τους.

Ο Σόρουρ αλ Ουάντι, εκπρόσωπος των σαλαφιστών, δήλωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών - ο οποίος βάσει μιας καταμέτρησης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανερχόταν σε 58 ως και την Κυριακή - αυξήθηκε ραγδαία μετά τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς στην Νταμάτζ.

Οι σαλαφιστές υποστηρίζουν ότι οι ξένοι είναι σπουδαστές σε ιεροδιδασκαλεία οι οποίοι μεταβαίνουν από το εξωτερικό για σπουδές στην ισλαμική θεολογία στην ακαδημία Νταρ αλ Χάντιτ, η οποία είχε ιδρυθεί την δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τον κ. Ουάντι, «σημειώθηκαν μαζικές επιθέσεις των Χούθι όλη τη νύχτα εναντίον της ακαδημίας Νταρ αλ Χάντιτ και των κοιτώνων των σπουδαστών» και «ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 100».

Ο απολογισμός αφορά μόνον τους σουνίτες οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες· οι Χούθι δεν έχουν δώσει στοιχεία για τις απώλειες στην δική τους πλευρά και υεμενίτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια.

Ο κ. Ουάντι ανέφερε ότι μια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου η οποία εισήλθε με τέσσερα οχήματα στην Νταμάτζ δέχθηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές των Χούθι, οι οποίοι σκότωσαν έναν μεταφραστή.

Ο Γεχία Αμπουεσμπάα, επικεφαλής επιτροπής την οποία διόρισε ο πρόεδρος της χώρας για να τερματίσει τη σύγκρουση δήλωσε την Κυριακή ότι οι Χούθι παρέβησαν την υπόσχεσή τους να σταματήσουν τις επιθέσεις αφού έξι υποστηρικτές τους, που κρατούνταν από τη φυλή Αλ Άχμαρ, στη γειτονική επαρχία Ομράν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σιίτες Χούθι εμπόδισαν την προσπάθειά του να εισέλθει στην Νταμάτζ χθες για να απομακρύνει περίπου 70 σοβαρά τραυματίες, απαιτώντας πριν το επιτρέψουν οι έξι απελευθερωθέντες να μεταφερθούν με ελικόπτερο του στρατού από την επαρχία Ομράν στην Σαάντα.

Οι Χούθι είχαν πολιορκήσει την Νταμάτζ επί εβδομάδες πέρυσι κατηγορώντας τους σαλαφιστές ότι δημιουργούσαν ένα οπλοστάσιο, κατηγορία που οι τελευταίοι απορρίπτουν.

Ορισμένοι σουνίτες εκφράζουν φόβους ότι οι Χούθι επιδιώκουν να αναβιώσουν το χιλιετές Ιμαμάτο των Ζαϊδιτών, οι ηγέτες του οποίου διατείνονταν πως κατάγονταν άμεσα από τον προφήτη Μωάμεθ. Το Ιμαμάτο - ο όρος παραπέμπει στην διαμάχη εντός του ισλάμ για το εάν η εξουσία ανήκει στον χαλίφη (των σουνιτών) ή των ιμάμη (των σιιτών) - καταργήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1962.

Η επαρχία Σαάντα είναι η βάση της πολυετούς εξέγερσης των Χούθι εναντίον της κυβέρνησης. Οι μειονοτικοί διαμαρτύρονται για κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές διακρίσεις σε βάρος τους από την κεντρική κυβέρνηση στην Σαναά και ενεπλάκησαν σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2004 ως το 2010, όταν ανακοινώθηκε εκεχειρία.

Στη σύρραξη είχε εμπλακεί για ένα διάστημα και η Σαουδική Αραβία, συντασσόμενη με την υεμενίτικη κυβέρνηση, όταν οι αντάρτες είχαν εισέλθει στο έδαφός της.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή