Η Ζάχα Χαντίντ «πρασινίζει» το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο για το 2020

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 16:39
UPD:16:39
Japan Sport Council

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα θέρμανσης από γεωθερμική ενέργεια, καθώς και σύστημα ψύξης με βρόχινο νερό. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης του αποτυπώματος της διοργάνωσης, τα σχέδια προβλέπουν επίσης την ανακύκλωση του ημιακάθαρτου ή γκρίζου νερού, από τους νιπτήρες και άλλες εγκαταστάσεις μέσα στο στάδιο.

A- A A+

Στη γνωστή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ ανέθεσε η Ιαπωνία την προσαρμογή του Εθνικού Σταδίου της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Το αναμορφωμένο στάδιο θα περιλαμβάνει πολλά πράσινα χαρακτηριστικά, όμως τα παράπονα έχουν ήδη αρχίσει…

Το Ολυμπιακό – πλέον – Στάδιο του Τόκιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα θέρμανσης από γεωθερμική ενέργεια, καθώς και σύστημα ψύξης με βρόχινο νερό. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης του αποτυπώματος της διοργάνωσης, τα σχέδια προβλέπουν επίσης την ανακύκλωση του ημιακάθαρτου ή γκρίζου νερού, από τους νιπτήρες και άλλες εγκαταστάσεις μέσα στο στάδιο.

Μέχρι στιγμής, η ιρακινής καταγωγής αρχιτέκτονας δεν έχει αποκαλύψει τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή – ή καλύτερα τη μεταμόρφωση – του σταδίου ή πώς αυτά θα αντληθούν, πάντως αναλυτές σημειώνουν ότι τα σχέδια συνιστούν διαφοροποίηση και για την ίδια, καθώς δεν φημιζόταν ποτέ για τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά των επιβλητικών κτισμάτων της.

JAPAN SPORT COUNCIL

Κύριο γνώρισμα του σταδίου θα είναι η συρόμενη οροφή του, η οποία θα διασφαλίσει ότι μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, π.χ. για μεγάλες – υπαίθριες και μη – συναυλίες, αλλά και πάσης φύσεως αθλητικές δραστηριότητες.

Οι αρχιτέκτονες και οι οίκοι, τα σχέδια των οποίων απορρίφθηκαν, έχουν τις ενστάσεις τους. Η σοβαρότερη αφορά το μέγεθος του σταδίου που, όπως λένε, θα επισκιάζει τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 1964.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή