Άμεση σχέση της φλεγμονής του εντέρου με καρδιαγγειακά προβλήματα

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 10:26
UPD:10:26
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους αυτή τη σύνδεση και να εστιάσουν στον έλεγχο άλλων παραγόντων πρόκλησης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

A- A A+

Την προσοχή όσων υποφέρουν από προβλήματα στο έντερο, όπως νόσο του Κρον και ελκώδη κολίτιδα, εφιστούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έχουν άμεση σχέση με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ερευνητές από τη Mayo Clinic κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που προέκυψαν από παλαιότερες μελέτες, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή τουλάχιστον 150.000 ατόμων που παρουσίαζαν φλεγμονή στο έντερο.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όταν το έντερο πάσχει από κάποια φλεγμονώδη νόσο υπάρχει άμεσος κίνδυνος να εμφανιστούν καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία συχνά προκαλούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 10% - 25% και πολύ περισσότερο για τις γυναίκες, αφού εκείνες υποφέρουν από κολίτιδα πολύ πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους αυτή τη σύνδεση και να εστιάσουν στον έλεγχο άλλων παραγόντων πρόκλησης εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη πίεση και ο διαβήτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου, η οποία συχνά συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), κατά την οποία το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή και πρήζεται.

Όσοι πάσχουν από αυτήν χρειάζονται οπωσδήποτε ιατρική παρακολούθηση, καθώς επίσης έλεγχο του άγχους, προσεκτική διατροφή και ήπια άσκηση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή