Η Αθήνα γεμίζει με στίχους του Κ. Π. Καβάφη

Στίχοι του μεγάλου ποιητή σε λεωφορεία, τραίνα, τραμ και μετρό
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 12:10
A- A A+

Σε μια συνομιλία με τους Αθηναίους του σήμερα, ο Κ. Π. Καβάφης «κυκλοφορεί» με λεωφορεία, τραίνα, τραμ και μετρό.
Οι στίχοι του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι για τους οποίους γράφτηκαν. Το κάλεσμα του αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση είναι σαφές: αν συναντήσετε κάπου τον Καβάφη, συνομιλήστε μαζί του. Η ποίησή του σάς ανήκει.

Για όσους νιώθουν «ξένοι», όσους θέλουν «να τραβήξουν μπροστά», για όσους «σήμερα δεν έχουν κεφάλι για δουλειά» και που «εδώ που έφτασαν, λίγο δεν είναι», ο Κ. Π. Καβάφης καθρεφτίζει τη σκέψη τους. Το δημιουργικό υπογράφουν οι βραβευμένοι Beetroot, ανατρέποντας τα δεδομένα, δίνοντας μια ποπ νότα στην εικόνα του ποιητή και κάνοντας τους στίχους οικείους και προσιτούς.

Οι στίχοι που επιλέχθηκαν και «ταξιδεύουν» στους δρόμους της Αθήνας είναι οι παρακάτω:
«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» (Το πρώτο σκαλί)
«είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)
«Ξένος εγώ ξένος πολύ» (Μύρης˙ Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.)
«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά.» (Συμεών)
«Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω» (Τα επικίνδυνα)
«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις» (Επέστρεφε)
«Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)
«Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» (Ένας νέος, της τέχνης του λόγου - στο 24ον έτος του)
«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί)

Ανάδειξη του σύγχρονου χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης

Ανακατεύοντας την ιστορία με τις αισθήσεις και τον στοχασμό, σε μία ενιαία ποιητική οντότητα έμφυτης ειρωνείας, ο ποιητής που επεξεργαζόταν επίμονα κάθε στίχο του, κάποτε για χρόνια ολόκληρα,  «ταξίδεψε στην Ιθάκη» του, την ίδια ημέρα που γεννήθηκε, ακριβώς 150 χρόνια πριν.

Στις 29 Απριλίου 1863, γεννήθηκε ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 2013, λοιπόν, είναι επετειακό έτος, αφού συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Το Ίδρυμα Ωνάση, μετά την απόκτηση του αρχείου Καβάφη, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική σε σχέση με το αρχείο, αλλά και με αφορμή αυτό.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να δημιουργήσει όχι μόνο ένα αρχείο πραγματικά  ανοιχτό σε κοινό και μελετητές, αλλά και μια νέα δυναμική που θα αναδείξει τον ιδιαίτερα σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης. Το αρχείο Καβάφη επιθυμεί να αποφύγει τη στενή φιλολογική προσέγγιση του έργου του ποιητή. Επιδιώκει την αποκατάσταση  της σχέσης της καβαφικής ποίησης με τον πολίτη και την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου του ποιητή με τον αναγνώστη.

Σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς, το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει μια σειρά  δράσεων και εκδηλώσεων με αυτόν τον σκοπό. Θα προταθούν σύγχρονες ιδέες και τεχνολογίες για την ανάγνωση και κατανόηση του καβαφικού έργου, προκειμένου να γίνουν ο καταλύτης για μια νέα ουσιαστική επαφή του πολίτη με τον Αλεξανδρινό ποιητή. Έτσι, η ηθική διάσταση, η ιστορική αγωνία και η ριζοσπαστική ευαισθησία του Καβάφη, θα πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στην καθημερινότητα της πόλης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή