Πρωτιά στο «Ηλιακό Δέκαθλο» για το αποδοτικότερο πράσινο σπίτι

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 18:17
UPD:18:22
U.S. Department of Energy Solar Decathlon/Jason Flakes

Το LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation) υπόσχεται «ένα υγιές, άνετο και ευχάριστο περιβάλλον στους ενοίκους του, ενώ παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτει τις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες».

A- A A+

Δεκαεννιά ομάδες φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό Solar Decathlon, που διοργανώνει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σε αναζήτηση σπιτιών, τα οποία τροφοδοτούνται από τον ήλιο και δοκιμάζονται σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες. Τη νίκη κατέκτησαν φοιτητές από το πανεπιστήμιο τεχνολογίας της Βιέννης, με ένα πανέμορφο ξύλινο σπίτι.

Οι Αυστριακοί διακρίθηκαν στις μισές κατηγορίες και τελικά πήραν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό με το LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation), όπως ονομάζεται το κτίσμα που υπόσχεται «ένα υγιές, άνετο και ευχάριστο περιβάλλον στους ενοίκους του, ενώ παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτει τις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες».

Εσωτερικά, το σπίτι είναι στην ουσία ένας τεράστιος ενιαίος χώρος, όπου δίνεται έμφαση στη χαλάρωση και στην ψυχαγωγία. Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι κρυμμένες πίσω από ξύλινα πάνελ, ενώ σχεδόν ολόκληρο το σπίτι είναι κατασκευασμένο από υλικά με βάση το ξύλο. «Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρος του δέντρου, ώστε να μην πεταχτεί τίποτα», δήλωσε στους Los Angeles Times ο Ντάνιελ Κυντς, μέλος της νικήτριας ομάδας.

Το LISI περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση οχημάτων, δύο αντλίες θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας που παρέχουν νερό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου, αλλά και ένα υποδαπέδιο σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας που λειτουργεί με νερό και αέρα.

Έχοντας στις αποσκευές τους το μεγάλο βραβείο, οι νεαροί φοιτητές επρόκειτο να αποσυναρμολογήσουν και να πακετάρουν το σπίτι που δημιούργησαν, με σκοπό να το προωθήσουν σε έκθεση προκατασκευασμένων σπιτιών, στην Αυστρία, ελπίζοντας να προσελκύσουν αγοραστές.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή