Στις 18 Οκτωβρίου στον Άρειο Πάγο η συζήτηση για το χαράτσι

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 18:49
UPD:19:23
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί στον  Άρειο Πάγο η αίτηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων (χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, θα προτείνει στο Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου την αναίρεση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι συνταγματικό, αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.

Την ίδια άποψη είχε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, θα σημειώσει  ότι η επιβολή του «χαρατσιού» δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά  ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή