Ακύρωσε την επίσκεψη στη Μαλαισία ο Ομπάμα

Λόγω της κρίσης με τον προϋπολογισμό και την αναστολή κυβερνητικών λειτουργιών
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:27
UPD:13:53
Reuters/LARRY DOWNING

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε, σε διάγγελμά του την Τρίτη το βράδυ, να μην επιτρέψει στους Ρεπουμπλικανούς να υπονομεύσουν την υπογραφή του στη νομοθεσία για την καθολική ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη σαν αντάλλαγμα για να επιτρέψουν να λειτουργήσει εκ νέου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

A- A A+

Στην ακύρωση του ταξιδιού του στη Μαλαισία προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ζήτημα της αναστολής των ομοσπονδιακών κυβερνητικών λειτουργιών στη χώρα του, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα μεταβεί στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας στη θέση του κ. Ομπάμα, ανέφερε επίσης το γραφείο του κ. Ραζάκ.

Οι λειτουργίες της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν εν μέρει παραλύσει, καθώς τα δύο σώματα του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Περισσότεροι από 700.000 υπάλληλοι ομοσπονδιακών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της άδειας άνευ αποδοχών, ενώ εθνικά πάρκα, μουσεία της Ουάσιγκτον και πολλά κτήρια κατεβάζουν ρολά.

Ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε, σε διάγγελμά του την Τρίτη το βράδυ, να μην επιτρέψει στους Ρεπουμπλικανούς να υπονομεύσουν την υπογραφή του στη νομοθεσία για την καθολική ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη σαν αντάλλαγμα για να επιτρέψουν να λειτουργήσει εκ νέου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Απαιτούν λύτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Ταξίδι σε τέσσερις ασιατικές χώρες

Η επίσκεψη του κ. Ομπάμα θα ήταν η πρώτη αμερικανού προέδρου στη Μαλαισία από το 1966, οπότε την ασιατική χώρα είχε επισκεφθεί ο Λίντον Τζόνσον.

Στο πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ βρισκόταν μια επίσκεψη σε τέσσερις χώρες της Ασίας, αρχίζοντας από το Σάββατο, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών της Ουάσιγκτον μαζί τους.

Η περιοδεία του θα τον έφερνε επίσης στην Ινδονησία, το Μπρουνέι και τις Φιλιππίνες.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πληροφορίες για το κατά πόσο το υπόλοιπο τμήμα του προγράμματος του κ. Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή