Απεβίωσε ο κολομβιανός συγγραφέας Αλβάρο Μούτις

Τιμήθηκε με Εθνικό Βραβείο Γραμμάτων Κολομβίας και Βραβείο Θερβάντες
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 11:20
UPD:11:29

Ο Αλβάρο Μούτις γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956.

A- A A+

Ο κολομβιανός συγγραφέας Άλβαρο Μούτις (βραβείο Medicis για το ξένο μυθιστόρημα, 1989, βραβείο Θερβάντες 2011) πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών στο Μεξικό, ανακοίνωσε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών.

Η σύζυγός του, Κάρμεν Μιράκλ, δήλωσε ότι ο θάνατος επήλθε από σοβαρή ασθένεια που οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο της περασμένη Κυριακή. Ο Αλβάρο Μούτις, στενός φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956.

Ξεκίνησε την λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής και δημιούργησε την προσωπικότητα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο («Τα στοιχεία της καταστροφής», 1953) που θα συνοδεύσει στη συνέχεια τη μυθιστοριογραφία του. Μεταξύ των έργων του, «Το χιόνι του ναυάρχου» (βραβείο Medicis, 1989), «Αμπντούλ Μπασούρ», «Ένας ωραίος θάνατος», «Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή», «Το χιόνι του Αλμιράντε».

Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο των Γραμμάτων της Κολομβίας το 1974 και ακολούθησε σειρά διεθνών διακρίσεων μέχρι το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του το 2011.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή