ΔΟΕ: 48ωρη απεργία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ

Και τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 19:48
UPD:21:18
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σε 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να προχωρήσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Η ΔΟΕ θα προχωρήσει επίσης σε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, από τις 11:00 έως 14:00, προκειμένου οι δάσκαλοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΟΛΜΕ, από κοινού με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλ. Εργαζομένων ΙΚΑ, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).

Στις 19 του μηνός θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Παράλληλα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει ήδη καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αύριο Παρασκευή στην περιφέρεια εκπαίδευσης Αττικής, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι «πιστό σε εκτός νομιμότητας, μεθόδους, έχει αποφασίσει να κρίνει και να θέσει σε μία νέα κινητικότητα πλήθος εκπαιδευτικών, διαλύοντας ταυτόχρονα το θεσμό του ολοήμερου σχολείου».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. «καταγγέλλει τις αντιεκπαιδευτικές μεθόδους και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τα στελέχη της εκπ/σης και τα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να αρνηθούν να υπολογίσουν πλεονάσματα κλείνοντας τα ολοήμερα τμήματα. Να μη συμπληρωθούν οι πίνακες που αποστέλλονται με βάση το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ».

Η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 14.00, ενώ η ΔΟΕ καλεί για ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις περιφέρειες εκπαίδευσης. 

Την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση, αλλά με ανοιχτά τα σχολεία.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με έναρξη από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, που φωτογράφισε ως υποκινητή των κινητοποιήσεων τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. 

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, με δηλώσεις όλων των στελεχών της και προεξάρχοντος του αρχηγού της, καλεί τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία. Αυτή η εκμετάλλευση του χώρου της Παιδείας και η ομηρία των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι ατόπημα. Ποιον ωφελεί το κλειστό σχολείο; Την κοινωνία βλάπτει» είπε μιλώντας στον Βήμα FM.

«Δεν χρειάζεται όλη αυτή η ανάφλεξη που επιχειρείται. Αν υπάρχει μια αιτιολογική βάση, τότε υπάρχει η από τα κάτω συμμετοχή σε μια κινητοποίηση. Αλλά αυτή η πυροδότηση δείχνει ότι δεν υπάρχει βάση. Χρησιμοποιούμε τον χώρο της Παιδείας, για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική επιλογή, πρωτοφανής στα χρονικά δεδομένα και θα την κρίνει ο λαός» πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ποιος θέλει τα κλειστά σχολεία και από πότε το θέλει», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Κεδίκογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του πέρασε στην αντεπίθεση, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «χοντροκομμένες επιθέσεις» εναντίον της, που «δεν μπορούν να απαλλάξουν την κυβέρνηση από τις εγκληματικές ευθύνες απέναντι στην εκπαίδευση». 

«Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καθηγητές "υποκινούνται" στον αγώνα τους από την ίδια την ανάγκη για ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, όπου οι μαθητές θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα τραγικά προβλήματα και τις ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης».

Δημοφιλή