Δικαίωση της ΕΥΔΑΠ από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά

Η εταίρεια δεν υποχρεούται να πληρώνει στους Δήμους «τέλη δικαιώματος χρήσης διέλευσης υπεδάφους»
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 19:20
UPD:19:25
A- A A+

Απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η αίτηση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας που ζητούσε από την ΕΥΔΑΠ το ποσό των 14.064.300 ευρώ για τέλη διέλευσης εδάφους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας για το έτος 2012 καταλόγισε στην ΕΥΔΑΠ «τέλη δικαιώματος χρήσης διέλευσης υπεδάφους», για τον κεντρικό  αποχετευτικό αγωγό (ΚΑΑ) και τον  συμπληρωματικό κεντρικό αποχετευτικό αγωγό (ΣΚΑΑ) μεταφοράς λυμάτων με κατεύθυνση από το νεκροταφείο Αναστάσεως και το Δημαρχείο προς το Ακροκέραμο (Κερατσίνι),  τα ποσά  των 8.164.800 ευρώ και 5.899.500 ευρώ αντίστοιχα (συνολικά 14.064.300,00 ευρώ). Ο ΚΑΑ έχει  μήκος 2.100 μέτρα και όγκο 27.216 μ3 και ο ΣΚΑΑ έχει μήκος 2.300 μέτρα και όγκο 19.665 μ3 και  σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα καθορίστηκαν τα τέλη διέλευσης από τον επίμαχο Δήμο.

Οι δικαστές έκριναν πως «έχει θεσπιστεί ρητή απαλλαγή υπέρ της ΕΥΔΑΠ  ως Ανώνυμης Εταιρείας, που ασκεί  επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας και παρέχει ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσίες στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, από την υποχρέωση καταβολής τελών χρήσης διέλευσης  υπεδάφους  για την εκτέλεση υπόγειων εργασιών ή όσων έργων έχουν ήδη εκτελεστεί προς κατασκευή αγωγών και πάσης φύσεων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης αρμοδιότητας αυτής επί δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων και κοινόχρηστων χώρων των ΟΤΑ».

Ακόμη, το δικαστήριο σε άλλο σημείο της απόφασής του υπογραμμίζει ότι η ΕΥΔΑΠ, η οποία χρησιμοποιεί το υπέδαφος  των κοινόχρηστων χώρων του επίμαχου Δήμου στα πλαίσια της εκτέλεσης εργασιών για την διέλευση των αγωγών αποχέτευσης που έχει  ήδη κατασκευάσει  ή κατασκευάζει  δεν  υπόκειται στο (κατά το άρθρο 13 του β.δ της 24-9/20.10.1958), τέλος δικαιώματος χρήσης διέλευσης υπεδάφους, καθόσον απαλλάσσεται από την καταβολή αυτού, δυνάμει της διάταξης  του άρθρου 5 του Ν. 2744/1999».

Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, όπως είναι ότι η μη καταβολή τέλους από την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις της ισότητας της αρχής της αναλογικότητας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ  απέρριψε και το αίτημα να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή