Η Κόστα Ρίκα κλείνει τους ζωολογικούς της κήπους

Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 20:05
UPD:20:05
SHUTTERSTOCK

Τα ζώα θα αφεθούν μεν ελεύθερα, αλλά θα μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή εάν το επιλέξουν.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει τους δύο εναπομείναντες ζωολογικούς της κήπους και να τους μετατρέψει σε βοτανικούς κήπους ή πάρκα απελευθερώνοντας τα ζώα που φιλοξενούνται σήμερα σε αυτούς.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καθήκον να ανταποκριθεί στην αυξημένη περιβαλλοντική αφύπνιση των Κοσταρικανών που δεν επιθυμούν να βλέπουν ζώα σε κλουβιά», δήλωσε ο υπουργός Ρενέ Κάστρο. «Πρόκειται για μια παλιά αντίληψη, με την οποία οι πολίτες δεν συμφωνούν πλέον.»

Ο Ζωολογικός Κήπος Σιμόν Μπολιβάρ, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1919 στο Σάν Χοσέ και το Κέντρο Διατήρησης Σάντα Άνα, δυτικά της πρωτεύουσας, πρόκειται να κλείσουν το Μάρτιο του 2014, οπότε και εκπνέει το συμβόλαιο της κυβέρνησης με τον οργανισμό που διαχειρίζεται τις δύο εγκαταστάσεις.

Τα ζώα θα αφεθούν μεν ελεύθερα, αλλά θα μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή εάν το επιλέξουν. Κάποια από τα εκατοντάδες είδη πτηνών, θηλαστικών, εντόμων και ερπετών που εκτίθενται σήμερα θα μετακινηθούν σε καταλληλότερα σημεία, π.χ. σε προστατευόμενα δάση, καταφύγια ή κέντρα διάσωσης άγριων ζώων, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

«Θα ξεφορτωθούμε τα κλουβιά ενισχύοντας την αντίληψη της αλληλεπίδρασης με τη βιολογική ποικιλότητα στους βοτανικούς κήπους με φυσιολογικό τρόπο», πρόσθεσε ο Κάστρο. «Δεν θέλουμε τα ζώα να βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας ή περιορισμένα με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός κι αν κάτι τέτοιο γίνει προκειμένου να διασωθούν.»

Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες υιοθέτησαν, τους τελευταίους μήνες, νομοθεσία για την προστασία της άγριας ζωής από την αιχμαλωσία. Η Ινδία έγινε η μεγαλύτερη χώρα που απαγορεύει την εκμετάλλευση των δελφινιών, ενώ πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται στην απαγόρευση της χρήσης χιμπατζήδων σε εργαστηριακά πειράματα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή