Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μνημόνιο στο επίκεντρο των συζητήσεων

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 18:37
UPD:19:56
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων είναι η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας και της διαγραφής του χρέους.

A- A A+

Ευρεία συζήτηση πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο συνέδριο του κόμματος που συνεχίζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τις εργασίες του με τοποθετήσεις συνέδρων.

Βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων είναι η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας και της διαγραφής του χρέους.

Επίσης σημαντικός αριθμός συνέδρων επισημαίνει την ανάγκη εντονότερης προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του συνεδρίου καθώς προβλέπουν πιθανή προσφυγή στις κάλπες, αλλά και κοινωνικές πιέσεις λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

Την Παρασκευή, παράλληλα με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, θα αρχίσει η συζήτηση πάνω στο σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. Το τελικό σχέδιο Απόφασης θα κατατεθεί στο συνέδριο το πρωί του Σαββάτου. Ήδη επιτροπές συζητούν σημείο προς σημείο τις τελικές διατυπώσεις.

Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την Διακήρυξη, την Πολιτική Απόφαση, το Καταστατικό και τον κανονισμό εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.

Το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μοναδικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αριθμεί περίπου 200 μέλη. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. για να εκλέξει τον νέο γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Βίτσας αναμένεται να προταθεί για τη θέση του γραμματέα ενώ παραμένει προς το παρόν άγνωστο αν υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.

ΝΔ: Σταλινικού τύπου θέσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Για σταλινικού τύπου θέσεις κάνει λόγο η ΝΔ αναφερομένη σε αποσπάσματα τοποθετήσεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις σχετικές θέσεις που παραθέτει η ΝΔ υπάρχει η επισήμανση πως «η επαναστατική, σοσιαλιστική κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τον αστικό κρατικό μηχανισμό και να επανιδρύσει τη νέα εξουσία των εργαζομένων».

Παράλληλα αναφέρει πως επ' αυτού στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν συγκεκριμένα μέτρα για τη συνολική αναμόρφωση του στρατού όπως είναι τα ακόλουθα:

  • Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους στρατιώτες και τους κατώτερους αξιωματικούς.
  • Οι εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές στρατιωτών και κατώτερων αξιωματικών πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μονάδα.
  • Εκλογή και δικαίωμα ανάκλησης όλων των αξιωματικών από τους στρατιώτες. Μέτρα βελτίωσης της ζωής στις μονάδες (υγιεινή, διατροφή, επαρκείς άδειες) και αύξηση του μισθού του φαντάρου στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. Επαρκής εκπαίδευση στα όπλα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας.
  • Όχι στον επαγγελματικό στρατό. Θητεία με εκπαίδευση στα όπλα όλου του εργαζόμενου λαού, σαν εγγύηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του. Αμοιβή όλων των αξιωματικών με το μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη.
  • Πλαισίωση του στρατού από στρατιωτικά αποσπάσματα των εργατικών οργανώσεων που θα εκπαιδευτούν στα στρατόπεδα με έξοδα του κράτους».

Αντίστοιχα για τη ριζική αναμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας η ΝΔ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν τα εξής μέτρα:

  • Κατάργηση όλων των ειδικών δυνάμεων καταστολής και αστυνόμευσης των αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.
  • Απαγόρευση παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους στους οποίους διεξάγεται πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και επέκταση του ασύλου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους.
  • Κατάργηση κάθε αυτοδιοίκητου των σωμάτων ασφαλείας. Υπαγωγή τους στον έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας και μετατροπή τους σε πολιτοφυλακές, με εκ περιτροπή συμμετοχή σε αυτές επίλεκτων μελών των μαζικών εργατικών οργανώσεων και της νεολαίας. Καθορισμός του προγράμματος εκπαίδευσής τους από εκλεγμένη επιτροπή εκπροσώπων από τις μαζικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή