Μυκονιάτικη μουσική βραδιά στο «1ο Φεστιβάλ των Σταθμών ΑΣΚΤ»

Σάββατο, 06 Ιουλίου 2013 10:30
C. TSIRINGAKIS

O κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης.

A- A A+

Έχοντας σκοπό να αποτελέσει την αφετηρία ενός θεσμού - ενεργού μέλους του κοινωνικού ιστού και της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, το «Φεστιβάλ των Σταθμών ΑΣΚΤ» διοργανώνεται για πρώτη φορά από τη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τη Μικρή Όπερα του Κόσμου.

Με τους Σταθμούς να αποτελούν κτηριακές υποδομές της ΑΣΚΤ σε έξι μέρη της Ελλάδας, που λειτουργούν ως πυρήνες δημιουργίας τόσο από τους φοιτητές, όσο και από τους καθηγητές της Σχολής, το Φεστιβάλ ξεκινά από το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου, όπου ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ελισαβετιανή μουσική, με τίτλο «Τραγουδώντας στην αυλή της Ελισάβετ Α΄», την Κυριακή 7 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ.

Η μουσική αυτή βραδιά περιλαμβάνει αριστουργηματικά τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ και μελωδίες της αγγλικής μουσικής παράδοσης των σπουδαιότερων συνθετών της ελισαβετιανής εποχής, όπως William Byrd, John Dowland, Robert Johnson, Martin Peerson, Thomas Morley, αλλά και ανώνυμων συνθετών, ερμηνευμένα από την ιδιαίτερη φωνή του κόντρα τενόρου και τον μεθυστικό ήχο του τσέμπαλου, που δημιουργούν μια ξεχωριστή και σπάνια ατμόσφαιρα.

Με δίπλωμα άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο
Ο Νίκος Σπανάτης γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και έχει σπουδάσει τραγούδι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Ωδείο Φ. Νάκας, με δίπλωμα άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο. Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, καθώς και σε διεθνή Φεστιβάλ, ενώ εμφανίζεται τακτικά σε πόλεις της Ευρώπης, συμμετέχοντας σε art projects, προσωπικά ρεσιτάλ με καταξιωμένους πιανίστες και σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Υμηττού.

H τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα.

Η Κατερίνα Κτώνα πήρε δίπλωμα πιάνου και Α΄ βραβείο παμψηφεί από το Ωδείο Αθηνών. Με γερμανική υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές της στο Μόναχο, στη σχολή τσέμπαλου της Hedwig Bilgram, από την οποία αποφοίτησε με την υψηλότερη διάκριση. Στη συνέχεια, πήρε μέρος σε διεθνή μάστερ κλας τσέμπαλου και,  από το 1977, άρχισε την καριέρα της στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη διάδοση της μουσικής μπαρόκ. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου μπαρόκ Sinfonia και διδάσκει τσέμπαλο στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας».

Οι επόμενοι σταθμοί των συναυλιών είναι η Ρόδος την Κυριακή 21 Ιουλίου, το Ρέθυμνο την Κυριακή 28 Ιουλίου και η Ύδρα την  Κυριακή 11 Αυγούστου.

Πληροφορίες
Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο: Αργύραινα – Μύκονος, τηλ.: 2289 028636.

Προτεινόμενα για εσάς