Η θερμότερη των τελευταίων 160 ετών η περασμένη δεκαετία

WMO: «Πρωτοφανής» η υπερθέρμανση από το 2000
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 23:51
UPD:23:51
EPA/ALI ALI

Τα κύματα καύσωνα σε Ευρώπη και Ρωσία, κυκλώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ξηρασίες σε Αμαζόνιο και ανατολική Αφρική, οι τροπικοί κυκλώνες στη νοτιοανατολική Ασία αποτελούν κομμάτια του «παζλ» των κλιματικών μεταβολών που διαψεύδουν τη θεωρία της «παύσης» στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

A- A A+

Η δεκαετία 2001-2010 ήταν η θερμότερη από το 1850, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Η διαπίστωση καλύπτει τόσο τις θερμοκρασίες ξηράς όσο και αυτές της επιφάνειας των ωκεανών και στα δύο ημισφαίρια.

Σε νέα έκθεσή του με τίτλο «Το Παγκόσμιο Κλίμα 2001-2010, Μια Δεκαετία Κλιματικών Άκρων», ο οργανισμός αναφέρει ότι κατεγράφη σημαντική απώλεια πάγου στην Ανταρκτική καθώς και τήξη περισσότερων παγετώνων εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών. Η τήξη των πάγων και η διαστολή των υδάτων είχε ως αποτέλεσμα άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 3 χιλιοστά το χρόνο – ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Τα κύματα καύσωνα σε Ευρώπη και Ρωσία, κυκλώνες όπως η Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ξηρασίες σε Αμαζόνιο και ανατολική Αφρική, οι πλημμύρες στο Πακιστάν και οι τροπικοί κυκλώνες στη νοτιοανατολική Ασία αποτελούν, κατά το WMO, κομμάτια του «παζλ» των κλιματικών μεταβολών κατά την περασμένη δεκαετία, τα οποία διαψεύδουν τη θεωρία της «παύσης» στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Η δεκαετία αποτελεί το ελάχιστο χρονικό πλαίσιο ουσιαστικών αξιολογήσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μισέλ Ζαρό. «Η έκθεση του WMO δείχνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση υπήρξε αξιοσημείωτη μεταξύ 1971 και 2010 και πως οι δεκαετείς ρυθμοί ανόδου [της θερμοκρασίας] κατά τις περιόδους 1991-2000 και 2001-2010 ήταν πρωτοφανείς.»

Μεταξύ 2001 και 2010, κάθε έτος με εξαίρεση το 2008 ήταν μεταξύ των θερμότερων από το 1850, οπότε και άρχισε η επίσημη καταγραφή δεδομένων. Το 2010 ήταν η θερμότερη χρονιά.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες από το 1750 και τη Βιομηχανική Επανάσταση έχουν καταγράψει αύξηση 39%. «Η αύξηση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία παγιδεύουν θερμότητα, αλλάζουν το κλίμα μας με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και τους ωκεανούς μας που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα», συμπλήρωσε ο κ. Ζαρό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή